Beírtak az ellenőrzőnkbe, de Bulgáriát nem marasztalták el

Az Európai Bizottság csütörtökön több kötelezettségszegési eljárást indított vagy léptetett tovább Magyarországgal szemben. Viszont a magyar kormány szándéka ellenére egyelőre nem indul uniós eljárás Bulgária ellen a gáztranzitdíj miatt.

 

2023. november 16., 17:48

Szerző:

Az Európai Bizottság akkor léptet életbe hasonló szankciókat, ha egy tagállam megsérti a közös jogot, késve vagy rosszul alkalmaz egy jogszabályt. A jogi ügymenet végén – amennyiben elmarad a megegyezés – az ügy az EU bíróságán köthet ki, aminek pénzbüntetés lehet a vége – írja a Telex.

A döntéseket egyszerre, havonta szokták kiadni minden érintett országról.

A havonta kibocsátott döntések közül Magyarországról hét passzus is szól, de egyiknél sem egyedüli tagállamként. Az Európai Bizottság többek között arra szólította fel a kormányzatot, hogy tartsa be az uniós előírásokat a légszennyezés csökkentésére és fogja vissza több szennyező anyag kibocsátását, amit a kormány saját vállalásként deklarált.

Változatlan elvárás többek között, hogy a kormány tegyen eleget az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározatnak; helyesen vegye át az uniós szabályokat az ártatlanság vélelméről és a tárgyaláson való jelenlétről, amint az is, hogy megfelelően hajtsák végre az uniós szabályokat az egységes európai vasúti térségről.

A Telex cikke emlékeztet, hogy Bóka János EU-ügyi miniszter alig egy hete arra szólította fel az uniós testületet, hogy „haladéktalanul indítson kötelezettségszegési eljárást Bulgáriával szemben az újonnan bevezetett energiadíj miatt”.

A mostani csomagban nincs nyoma ilyen eljárás megindításának.

Bóka János korábban arról is beszélt, hogy ha az Európai Bizottság nem tesz eleget a magyar kormány kérésének, „Magyarország kész arra, hogy maga az Európai Unió Bíróságához forduljon még az év vége előtt”.

(Kiemelt kép illusztráció: légszennyezettség csúcsforgalomban. Forrás: Shutterstock)