Négy év után próbálják elszámoltatni a meggyilkolt máltai újságíró felelőseit

Európa Tanács emberi jogi biztosa a felelősök elszámoltatására és az átlátható eljárás lefolytatására szólította fel az illetékeseket.

2021. október 16., 12:51

Szerző:

 

Dunja Mijatovic szombaton, a Daphne Caruana Galizia ellen elkövetett merénylet negyedik évfordulója alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta: kulcsfontosságú, hogy a máltai hatóságok azonosítsák a felelősöket és kezdeményezzenek büntetőeljárást velük szemben – írta az MTI. 

„A jogállamnak érvényesülnie kell a hatalommal szemben. Ez a szükséges reformok végrehajtását és az elszámoltathatóság biztosítását jelenti”

„Daphne Caruana Galizia meggyilkolása közvetlen támadást jelent a demokrácia ellen Máltán és mindenütt” – tette hozzá az emberi jogi biztos. Mijatovic korábban arra szólította fel a máltai kormányt, hogy tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely akadályozhatja a nyomozás teljes átláthatóságát és biztosítsa az oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében folytatott vizsgálat függetlenségét.

A máltai oknyomozó újságírónő számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós esetet és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztségviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

(Kiemelt kép: A 2019. november 20-án készült archív képen tüntetők a néhai újságírónő, Daphne Caruana Galizia képeit tartják, miközben a miniszterelnök irodája előtt gyűlnek össze, hogy lemondását követeljék a máltai Vallettában, azon a napon, amikor Yorgen Fenech máltai üzletembert, akit a gyilkosság kitervelőjének tartanak, őrizetbe vették a jachtján, miután megpróbálta elhagyni Máltát. Fotó: Matthew Mirabelli / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.