Cirkáló rakétákat lőtt ki Észak-Korea

A rakéták kilövése válasz lehetett arra a napokon át tartó amerikai és dél-koreai hadgyakorlatra, ami a térségben zajlott.

2023. szeptember 2., 07:10

Szerző:

Észak-Korea több cirkáló rakétát lőtt ki szombat hajnalban a Kína és a Koreai-félsziget között található Sárga-tenger felé – jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

A dél-koreai és az amerikai hírszerzési hatóságok elemzik a kilövések részleteit, Dél-Korea az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve szilárd katonai készenlétet tart fenn.

A szombati kilövésekre két nappal azután került sor, hogy az amerikai és dél-koreai hadsereg befejezte 11 napos közös hadgyakorlatát, amit Észak-Korea az invázió próbájának tekint. A washingtoni és szöuli tisztviselők szerint a gyakorlat védekező jellegű volt.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

(Kiemelt képünk:. Jung Yeon-je / AFP)