Videó: észak-koreai különleges alakulatok érkeztek orosz kiképzőtáborokba

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.

2024. október 20., 16:44

Szerző:

A dél-koreai hírszerzés pénteken bejelentette, hogy Észak-Korea a különleges alakulatok 1500 katonáját küldte Oroszország távol-keleti régiójába. A katonákat helyi bázisokra szállították kiképzésre és akklimatizálódásra, és valószínűleg hamarosan bevetik őket az ukrajnai háborúban – derül ki a Reuters beszámolójából.

Oroszország összefogott Észak-Koreával

A BBC információi szerint 1500 észak-koreai katona Oroszországban van, akik hamarosan az ukrán frontra kerülhetnek. Ez a szám akár 12 ezerre is nőhet.

A Portfolio azt írja, az elmúlt napokban több nyugati tisztviselő is azt állította, hogy észak-koreai katonák érkeztek Ukrajnába, hogy Oroszország oldalán harcoljanak. Tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: 10 ezer észak-koreai katona szállhat be a háborúba.

A fejlemény miatt Jun Szog-jol dél-koreai elnök rendkívüli biztonsági ülést is összehívott és nemzetközi felhívást intézett, melyben azt mondta, hogy „minden lehetséges eszközzel” reagálni kell a kialakult helyzetre.

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani.

Nincs még egyértelmű bizonyíték arról, hogy az észak-koreai katonák valóban a fronton lennének, Kijev szerint azonban Kim Dzsong-un haderejéből 18 katona már dezertált is.

Videófelvétel is bizonyítja, hogy megérkeztek az észak-koreai haderők Oroszországba

A CNN egy videófelvételre hivatkozik, amelyen egyenruhát és felszerelést átvevő észak-koreai katonákat videóztak le egy kiképzőtáborban Oroszország távol-keleti régiójában. A felvételen jól látszik, hogy feltehetően észak-koreai katonák hosszú sorokban várakoznak az egyenruháikra. 

A lap úgy tudja, az észak-koreai katonáknak érkezéskor ki kellett tölteniük egy kérdőívet a méreteikről. A dokumentum egy részét oroszul, egy részét pedig koreaiul szerkesztették.

Egy másik, a közösség oldalon keringő videóban a katonák épp megérkeznek a kínai határ mellett lévő Szergejevka kiképző bázisra. Eközben valaki oroszul azt mondja,

„nem filmezhetjük őket. Többen vannak. Milliók vannak belőlük. Itt van az erősítés. Ez még csak a kezdet. Többen vannak.”

(Kiemelt képünk: Ezen a 2024. október 17-én készült képen, amelyet az észak-koreai hivatalos Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) a KNS-en keresztül 2024. október 18-án tett közzé, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (C) látható, amint a Koreai Néphadsereg 2. hadtestének parancsnokságát látogatja meg egy meg nem nevezett helyen Észak-Koreában. Fotó: STR / KCNA VIA KNS / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.