Észak-Korea közölte a WHO-val, hogy még mindig nem talált fertőzöttet

A távol-keleti diktatúra továbbra is állítja, hogy náluk nem létezik a koronavírus.

2021. június 22., 16:38

Szerző:

Észak-Korea közölte az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), hogy 30 ezer ember tesztelése után sem talált egyetlen koronavírussal fertőzöttet, adta hírül kedden a WHO.

A világszervezet jelentése szerint Észak-Korea június 4-e és 10-e között 733 alanyt tesztelt, közülük 149 influenzaszerű tüneteket, vagy súlyos légzőszervi fertőzést mutatott.

Szakértők kételkednek a kommunista ország állításában, miszerint egyetlen koronavírusos fertőzött sincs Észak-Koreában, mivel az ország egészségügyi rendszere meglehetősen szegényes, ráadásul a világjárványt nagy valószínűséggel elindító Kínával – fő szövetségesével és gazdasági támogatójával – határos, a határ pedig nincs lezárva, van határmenti forgalom.

Járványellenes intézkedései sorában a kommunista diktatúra szigorúan korlátozta határain a közlekedést, az áruforgalmat, turistákat nem enged be a területére és külföldi diplomatákat tessékelt haza. A bezárkózás tovább terheli a súlyos gondokkal küszködő gazdaság működését, és már komoly élelmiszerhiány fenyeget. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mindazonáltal a múlt héten közölte, hogy egyhamar nem nyitja meg országa határait.

(Kiemelt kép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszédet mond egy 10 ezer otthonból álló lakópark tervezett megépítése alkalmából tartott phenjani rendezvényen 2021. március 23-án. Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.