Sanyarú idők járnak a Gazpromra, csökkentik a termelést

A Gazprom 238,4 milliárd köbméter földgázt termelt a június végével záródott idei első hat hónapban, ami 8,6 százalékkal (22,4 milliárd köbméterrel) kevesebb az egy évvel korábbinál.

2022. július 1., 16:59

Szerző:

A nem FÁK-országokba irányuló export 31 százalékkal (31 milliárd köbméterrel) 68,9 milliárd köbméterre zsugorodott. A Gazprom ezzel kapcsolatban megjegyzete, hogy a visszaigazolt megrendelések alapján szállít földgázt.

A Gazprom és a CNPC kínai olaj- és gázipari társaság közötti kétoldalú, hosszú távú szerződés értelmében nőtt a Kínába irányuló gázexport a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül. A Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítás 63,4 százalékkal, 7,5 milliárd köbméterre bővült.

A Gazprom által közölt adatok szerint a világ gázfogyasztása az idei első hat hónapban – nem végleges adatok szerint – 24 milliárd köbméterrel csökkent a tavalyi első fél évhez viszonyítva, míg az Európai Unió 27 országában 27 milliárd köbméterrel esett ugyancsak éves összevetésben.

(Kiemelt kép: A Gazprom olajfinomító telepe Moszkva délkeleti területén 2022. április 28-án. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.