Kína keményen fenyegeti az Egyesült Államokat

A Tajvani-szorosnál elkövetett provokációval, valamint a szoros stabilitásának és biztonságának veszélyeztetésével vádolta szerdán a kínai hadsereg az Egyesült Államok haditengerészetét, melynek egyik rombolója a héten áthaladt a szoroson.

2022. július 20., 08:05

Szerző:

  A provokáció világosan mutatja, hogy az Egyesült Államok veszélyezteti a szoros békéjét és stabilitását - áll a közleményben, melyben hozzáteszik, hogy a kínai erők állandó készültségben vannak, biztosítandó Kína szuverenitását és területi egységét.

  Hozzátették, hogy

hajóik elkísérték a USS Benfoldot, és figyelmeztetésben részesítették.
 

Az amerikai haditengerészet USS Benfold nevű rombolója Washington bejelentése szerint kedden hajtott végre a szorosnál rutinmanővert. A közleményben hangsúlyozták, hogy a művelet nemzetközi vizeken, a nemzetközi joggal összhangban történt, a manőverrel pedig jelezni kívánták Washington a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térségre vonatkozó támogatását.

 Az amerikai fegyveres erők havonta körülbelül egyszer hajtanak végre ehhez hasonló műveletet, melyet sokan a Tajvan iránti támogatás jelének tartanak. Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta független kormánya van. Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

(Fotó: MANDEL NGAN and Anthony WALLACE / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.