Brutális erőszak Ituriban és Észak-Kivuban

Több mint ezerháromszázan haltak meg október óta a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén dúló konfliktusban, ahol fegyveres csoportok „nemtelen támadásokat” követnek el polgári személyek ellen – közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön Genfben.

2023. március 31., 06:27

Szerző:

„A fegyveres erőszak erősödött a keleti tartományokban, egyebek mellett Ituriban és Észak-Kivuban, ahol az M23, az ADF, a Codeco, a Zaire és a Nyatura nevű csoportok továbbra is nemtelen támadásokat követnek el teljes büntetlenségben a polgári lakosság ellen” – jelentette ki Volker Türk a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának ülésszakán a Kongói Demokratikus Köztársaságban kialakult helyzetről folytatott vitában.

„2022 októbere óta legkevesebb 1338 ember, közöttük 107 gyermek halt meg”

– közölte a főbiztos. 

Az erőszak miatt 6 millióan váltak belső menekültté, amely az ENSZ szerint a legmagasabb szám az afrikai kontinensen. 

Volker Türk az erőszakos cselekmények közül kiemelte a nemi erőszakot, amelyet háborús fegyverként és az elrettentés stratégiájaként vetnek be hagyományosan Kongóban. Az ENSZ kongói emberi jogi irodája (BCNUDH) 2022-ben 701 áldozat esetét dokumentálta és erősítette meg, közöttük 503 nő, 11 férfi és 187 gyermeklány volt. 

Az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatala ugyanakkor üdvözölte a hatóságok által a békés állapotok visszaállítása érdekében tett „jelentős erőfeszítéseket” és a büntetlenség elleni harc során hozott „fontos intézkedéseket”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Temetés Ituri tartományban 2022. február 4-én. Az áldozatokat pár nappal korábban mészárolták le egy menekülttáborban. A mészárlást a hatóságok a CODECO (Cooperative pour le developpement du Congo), egy vallási szekta köré szerveződött fegyveres csoport milicistáinak tulajdonítják. Fotó: JORKIM JOTHAM PITUWA/AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.