Egyre súlyosabb a helyzet Jemenben

Az ENSZ és partnereinek korábbi erőfeszítése ellenére továbbra is komoly fenyegetést jelent a bizonytalan élelmiszer-ellátás Jemenben – közölte az ENSZ.

2023. május 27., 09:11

Szerző:

David Gressly, az ENSZ jemeni lakossági és humanitárius koordinátora az ENSZ Világélelmezési Programja (WFO) és Gyermekalapja (UNICEF) által készített legfrissebb jelentés alapján közölte, hogy Jemenben mintegy 17 millió embert érint a bizonytalan élelmiszer-ellátás.

A jelentés előrejelzése felhívja a figyelmet, hogy az év első felében 3,2 millióan szenvedhetnek akut élelmiszerhiánytól, ez a szám a jelenlegi trendek alapján az év második felében kis híján elérheti a négymilliót.

A bemutatott jelentés szerint 2,8 millió ember szenvedhet válságszintű éhezéssel az országban.

Richard Ragan, a WFP jemeni képviselője hangsúlyozta: azonnali és tartós támogatásra van szükség ahhoz, hogy megelőzzék a humanitárius válság és éhínség kialakulását a harcok sújtotta országban.

Jemenben 2014 óta tart a polgárháború, a harcok miatt az országot a világ egyik legsúlyosabb humanitárius tragédiája sújtja. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

A háborúnak több százezer halottja és több millió menekültje van, miközben a lakosság nagy része, köztük sok gyermek éhínségtől szenved.

(Kiemelt kép: a kitelepített jemeniek sok élelmiszersegélyt kapnak a háború sújtotta nyugati Hodeidah tartomány Hays körzetében található táborban 2023. április 20-án. Fotó: Khaled Ziad / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.