Az ENSZ főtitkára a nemzetközi jogok sérülése miatt aggódik

Mély aggodalmát fejezte ki kedden New Yorkban az ENSZ főtitkára az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti fegyveres konfliktus kiszélesedése és a nemzetközi jog megsértése miatt.

2023. november 1., 12:38

Szerző:

„A nemzetközi humanitárius jog világos szabályokkal rendelkezik, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez nem a la carte menü, nem lehet válogatni” – hangsúlyozta Antonio Guterres. „A civilek védelme mindkét oldalon mindenekfelett való, és minden időben tiszteletben kell tartani” – tette hozzá közleményében, hangsúlyozva, hogy arányosságra és óvatosságra van szükség minden fél részéről.

Guterres külön sajnálkozását fejezte ki, amiért már sok ENSZ-alkalmazott is meghalt a konfliktusban. A világszervezet főtitkára azonnali humanitárius tűzszünetet sürget.

Egyúttal megismételte a Gázai övezetből Izrael ellen indított folyamatos rakétatámadásokkal kapcsolatos aggodalmakat, valamint az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveleteinek kiterjesztése és a fokozott légicsapások miatti aggályait – idézi az ujszo.com.

Guterres határozottan elítélte a Hamász október 7-i terrortámadását, és megállapította, hogy a támadások indokolatlanok voltak. Elítélte ugyanakkor a polgári személyek megölését a Gázai övezetben is és „döbbenetét” fejezte ki amiatt, hogy a palesztin övezetben az áldozatok kétharmada nő és gyermek.

(Kiemelt kép: Antonio Guterres, az ENSZ körömvirágfüzért viselő főtitkára 2023. október 31-én ellátogat a nepáli Annapurna alaptáborba. Fotó: YUNISH GURUNG / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.