Négy éve folyamatosan nő az éhezők száma a Földön

Több mint negyedmilliárd ember éhezik a világon egy friss jelentés szerint. 

2023. május 4., 09:19

Szerző:

Több mint negyedmilliárd ember éhezik a világon egy friss jelentés szerint. Az ENSZ eredményei szerint riasztóan magas az éhezés mértéke globálisan,  2021-ben minden korábbi rekordot felülmúlt az éhezés mértéke. A Globális Élelmiszerválság-jelentés (GRFC) szerint közel 193 millió ember élelmezéshiányban szenved, és 53 országban/területen szorul sürgős segítségre. Ez közel 40 millióval több a korábbi, 2020-ban elért csúcshoz képest. A szövegben az áll, hogy a konfliktusok, a klímaváltozás, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború hatásai az utóbbi időben összeadódtak, ez az oka a helyzet romlásának – írja az euronews.

A szerdán közzétett beszámolót egy ENSZ-ügynökségekből és az EU-ban működő civil szervezetekből álló csoport készítette el. Eszerint 58 országban mintegy 258 millió embert sújtott tavaly akut élelmezési bizonytalanság. Hét országban – Szomáliában, Afganisztánban, Burkina Fasóban, Haitin, Nigériában, Dél-Szudánban és Jemenben – az éhínség különösen súlyos, halálos fenyegetést jelent az ott élők számára. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint amit látunk, az „az emberiség kudarcáról szóló égbekiáltó vádirat" az éhínség felszámolására irányuló célok megvalósításában.

„Ukrajna és Oroszország a globális élelmezési rendszerekben, egy sor kulcsfontosságú élelmiszer-alapanyag és mezőgazdasági termék, például a műtrágyák előállításában jelentős szerepet játszik. Ezért a termelés vagy az export korlátozása, ellehetetlenítése az egész világon hatással van az árakra. Jó pár importfüggő, alacsony jövedelmű ország szerepel a jelentésben. Az árak emelkedése különösen rosszul érintette ezeket az országokat" – magyarázta az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet vezetője, Rein Paulsen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Muhammed Said / Anadolu Agency / AFP)