Gond van a Török Áramlaton keresztül érkező orosz gázzal

Bulgária megawattóránként 20 levás vagyis mintegy 4000 forintos, úgynevezett energia-hozzájárulási extra vámot vetett ki a területén áthaladó orosz földgázra. Így negyedével drágult az energiahordozó, és a plusz költséget a szállítókra terheli.

2023. november 8., 20:19

Szerző:

Az energia-hozzájárulási extra vám a Magyarországra is szállító Gazpromot is érinti. Az Euronews a Portfolio elemzőjére hivatkozva azt írja, esélytelen, hogy az oroszok kifizessék a sok milliárdos költséget, inkább közvetítőkön keresztül próbálják majd a gázt Közép- és Nyugat-Európába juttatni.

„Az a legvalószínűbb, hogy nem áll le az orosz molekuláknak a szállítása a Török Aramlaton. Csak hivatalosan szűnik meg a Gazpromnak a gázküldése, és a törökök meg az azeriek besegítenek majd, hogy a gázszállítások folytatódhassanak. Kérdés, hogy a bolgár kormány és az Európai Bizottság ezt meddig nézi jó szemmel. Minden esetre úgy tűnik, hogy az őszi-téli hónapokban a magyar gázellátás akkor sem lenne veszélyben, ha a bolgároknál akadozna az átjutás, mert a magyar gáztárolók töltöttsége 99 százalékos” – mondta Weinhardt Attila energiaügyi elemző.

Weinhardt szerint az extra adó jól jön az eladósodott bolgár gazdaságnak, de ennél is fontosabb, hogy a szófiai vezetés így rá tudja szorítani az uniós tagállamokat arra, hogy ígéretükhöz híven, 2027-ig szakítsanak az orosz gázzal.

Minden kormány új forrásokat keres. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben tárgyalt a román energiaügyi miniszterrel ahol megegyeztek arról, hogy tovább növelik a két ország közötti földgázösszeköttetés kapacitását.

(Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)