A választások előtt nagyon „ki akar szúrni” az oltatlanokkal a kormányfő

Meg akarja törni az oltatlanokat.

2022. január 5., 06:54

Szerző:

Három hónappal a francia elnökválasztás előtt a Le Parisiennek adott interjújában szokatlanul erős szavakkal illette Emmanuel Macron az oltatlanokat. Az újraválasztásáért induló vezető szerint a járvány tényleges leküzdéséért a lehető legjobban ki akar szúrni az oltatlanokkal. A francia elnök egyúttal azt is kijelentette, hogy a demokrácia legnagyobb ellenségének a hazugságokat és a hülyeséget tartja. 

A francia parlament éppen a napokban tárgyalja az új vakcinaigazolási törvényt, ami tovább szűkítené az oltatlanok lehetőségeit: többek közt étterembe, bárokba, közösségi eseményekre csak a teljes oltási sort megkapó oltottak mehetnének, sőt a távolsági közlekedés lehetőségétől is elesnének.

Hétfőn azonban az ellenzék obstrukcióval kezdte el késleltetni a javaslatról szóló vitát. Emmanuel Macron az interjújában elmondta, hogy szerinte csak egy szűk kisebbség áll ellen az oltásoknak, őket pedig úgy lehet megtörni, ha limitálják a szociális életük lehetőségét, akár újabb részleges lezárásokkal.

A francia ellenzéknek nem is kellett több: a szélsőjobboldali Marine Le Pen úgy reagált Macron kijelentésére, hogy az elnöknek pontosan az lenne a dolga, hogy egyesítse a nemzetet, nem az hogy megossza. A baloldali rendszerkritikus Jean-Luc Mélenchon szerint Macron ezzel beismerte, hogy a napokon belül bevezetni tervezett országos vakcinaigazolás valójában kollektív büntetés az egyéni szabadság ellen, írja a Telex.

(Kiemelt kép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)

15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.