Emelkedik a betegszám Ukrajnában, korlátozhatják a be nem oltottak munkavégzését

Az oltási kampány sem dübörög annyira Ukrajnában.

2021. augusztus 2., 14:13

Szerző:

Ukrajna hamarosan kénytelen lesz korlátozásokat bevezetni azok számára, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen – írta hétfőn a Facebookon Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke. A képviselő emlékeztetett, az egészségügyi minisztérium már bevezetett egy olyan korlátozást, amelynek értelmében csak azokban az oktatási intézményekben folytatódhat az oktatás a szokásos módon, amelyekben a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva. Eddig a pedagógusoknak mintegy fele vette fel a védőoltást – írja az Ukrajinszka Pravda hírportál alapján az MTI.

A portál szerint logikus, hogy hasonló korlátozást vezessenek be a közösségi közlekedés, a vendéglátóegységek, az üzletek, illetve az önkormányzati intézmények alkalmazottaira is, mivel ők szintén közvetlen kapcsolatban vannak a lakossággal. „Egy beteg buszvezető nem fertőz meg kevesebb embert, mint egy tanár” – indokolta álláspontját Raduckij. Hozzáfűzte: Ukrajnában nem tették kötelezővé a védőoltást senki számára, de szerinte igazságos lenne megkövetelni ezt azok számára, akik olyan munkát végeznek, amelynek során nagyszámú emberrel érintkeznek.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Ukrajnában komoly gondot jelent a vakcinabeszerzés, a bizottság vezetője szerint azonban már más a helyzet, és az elmúlt két hétben több mint 4,5 millió oltóanyag érkezett Ukrajnába. A vállalatok azt is kérhetik, hogy az oltócsoport szálljon ki hozzájuk, és helyben adja be az oltást az ott dolgozóknak. Mihajlo Raduckij nyilatkozatának némileg ellentmondva Ihor Kuzin országos tiszti főorvos az RBK-Ukrajina hírportálnak azt mondta, egyelőre nem tervez a kormányzat újabb korlátozásokat bevezetni azon felül, amit már a pedagógusokra vonatkozóan megtettek. Hozzátette: mindenképpen megvizsgálják viszont annak lehetőségét, hogy a beoltottaknak könnyítsenek a korlátozásokon.

Ukrajnában a hivatalos adatok szerint hétfőre 265-tel 2 253 534-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A növekmény szombaton 484, míg pénteken még 916 volt. Az elhunytak száma néggyel 52 955-ra emelkedett, míg egy nappal korábban hatan haltak meg. Eddig 2 187 170-en gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, 85-tel 13 409-re. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta 3 599 169-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 033 616-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 38 080 embert oltottak be az országban.

(Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó a kijevi kórház koronavírusos betegek számára kialakított részén 2021. május 25-én. Fotó: Celestino Arce / Nurphoto/AFP)