Embercsempészettel vádolnak egy horvát diplomatát

A horvát hatóságok elfogtak Zágrábban egy 64 éves horvát állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy két indiai állampolgárral együtt embercsempészetben vett részt.

2024. január 3., 16:01

Szerző:

A külügyminisztérium közölte, hogy egyik munkatársuk, egy diplomata ellen folyik eljárás.

A rendőrség közleménye szerint a hatóságok megállapították, hogy 2023 folyamán az illető haszonszerzés céljával egy indiai állampolgárnak bérbe adta zágrábi családi házát, valamint segítette, illetve lehetővé tette négy bangladesi és öt pakisztáni állampolgár jogellenes belépését, mozgását és tartózkodását Horvátország területén.

Az N1 horvát hírcsatorna közlése szerint a gyanúsított diplomata a rendőröknek azt állította: csak a családi háza alsó szintjét adta bérbe az indiainak, és nem tudott arról, hogy illegális tevékenységet folytat. Hivatalos szerződést a bérbeadásról nem tudott felmutatni.

A rendőrség még tavaly december 27-én kapott bejelentést arról, hogy illegális bevándorlók tartózkodnak egy zágrábi családi házban. A rendőrök a helyszínen találtak egy indiai állampolgárt, akit őrizetbe vettek illegális horvátországi tartózkodás miatt, a házat pedig elkezdték figyelni. Egy nappal később felfedeztek további kilenc illegális bevándorlót, akik az ablakokon keresztül próbáltak meg elszökni a helyszínről. Később kiderült, hogy ők bangladesi, illetve pakisztáni állampolgárok.

A hatóságok a horvát diplomatát és két indiai állampolgárt embercsempészettel vádolnak, az egyik indiainak azonban sikerült megszöknie.

A horvát külügyminisztérium közölte: tudomásuk van az egyik tisztségviselőjük elleni nyomozásról, és ha a hatóságok vádat emelnek ellene, akkor a tárca a büntetőeljárásról és a köztisztviselőkről szóló törvény szerint jár majd el.

(Kiemelt képünk: A horvát rendőrök a bosznia-hercegovinai határ mentén fekvő Bogomolje falu közelében járőröztek 2023. szeptember 15-én, hogy megakadályozzák a migránsok bejutását a schengeni övezetbe. Denis LOVROVIC / AFP)

 

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.