Elszállt az energiahordozók ára, súlyos energiaválság van kialakulóban

Az áram, a földgáz és a szén ára is meredeken emelkedik. 

2021. szeptember 28., 17:00

Szerző:

Az elmúlt pár hétben az egész világra kiterjedő energiaválság alakult ki, írja a portfolio.hu. A legfontosabb energiahordozók ára meredeken emelkedik. Az árak durva emelkedése már nem csak Európában, hanem a világpiacon is egyre jobban érzékelhető. A földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is elszállt. Több vállalat a termelés leállításával vagy visszafogásával reagált a helyzetre. 

Az árak meredek emelkedése mögött több ok is áll, de talán az egyik legfontosabb a koronavírus-járvány utáni kereslet hirtelen növekedése. Miközben az európai gáztárolók töltöttsége alacsony és a gázellátás során is problémák merültek fel. Az országok a 2050-es klímasemlegesség miatt egyébként próbálják visszafogni a szén és olaj, illetve gáztermeléssel kapcsolatos befektetéseiket. Az árak tekintetében további emelkedést okozhat, ha az idei tél hidegebb lesz majd a megszokottnál. 

Már Kína számára is egyre nagyobb problémát okoz a kialakulóban lévő energiaválság. Az országban szénhiány miatt áramhiány is fellépett és Kína iparának nagy részét megbénítja. A legsúlyosabban érintett kínai tartomány kormányzója fel is szólította az ország vezetőit a szénimport növelésére. Vannak olyan régiók is az országban, ahol áramfogyasztási korlátozást vezettek be. Ezzel akarják orvosolni a kereslet-kínálat egyensúlyának felbomlását. Vannak üzletek, ahol már gyertyafényt használnak, illetve a plázák is korábban zárnak az energiahiány miatt. 

(Kiemelt kép. A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).