Elszabadult és irányíthatatlanná vált egy kínai űrrakéta

Ha százazföldön csapódik be, akár sérüléseket is okozhat, ám az útját addig is bárki figyelemmel kísérheti.

2021. május 4., 11:34

Szerző:

A Hosszú Menetelés5B nevű, legénység nélküli rakétát Kína Hainan tartományából lőtték fel még április 29-én, hogy a Mennyei Harmónia nevű űrállomás első elemeit az űrbe szállítsa – írja a Telex.hu a The Guardian brit lapra hivatkozva. A számításokba azonban hiba csúszhatott, a rakéta ugyanis elszabadult, és jelenleg 90 percenként kerüli meg a Földet. Ahogy a bolygó körül kering, úgy tűnik, egyre közelebb érkezik a felszínhez.

 A The Guardiannek nyilatkozó asztrofizikus, Jonathan McDowell szerint van esély arra, hogy a rakéta jelentős része elég, de még így is nagyobb darabokban esik szét, és a becsapódáskor akár sérüléseket is okozhat.

A mostani előtt fellőtt rakétáról vasrudak szakadtak le, amelyek Elefántcsontpart néhány épületét rongálták meg. Személyi sérülés akkor nem történt.

Mivel a Föld felszínét 71 százalékban tengerek és óceánok borítják, elég nagy esély van arra, hogy a rakéta darabjai vízbe hullanak.

Azt egyelőre még nem lehet pontosan látni, mikor semmisül meg a rakéta. Számítások szerint ez május 10-e körül, illetve akár előtte vagy utána két nappal is bekövetkezhet. Az időpont hat órával a tényleges becsapódás előtt fog kiderülni – állítják a hozzáértők.

 A rakéta 30 méter hosszú; 21 tonnát nyom, és 27 ezer km/órás sebességre képes felgyorsulni, mozgását ezen az oldalon lehet figyelemmel kísérni.

(Kiemelt kép: A Hosszú Menetelés5B nevű, legénység nélküli rakétát fellövik a kínai Hainan tartományából  április 29-én. Fotó: Ju Zhenhua | XINHUA | Xinhua via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.