Elrabolták a WHO egyik orvosát Maliban

A WHO egyik orvosát autójából rángatták ki és rabolták el a nyugat afrikai Maliban.

2023. január 24., 17:41

Szerző:

Ismeretlen fegyveresek elrabolták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik orvosát Mali keleti részén – közölte az ENSZ sajtóirodája kedden. 

Mahamadou Diawarát hétfőn hurcolták el; az autójából rángatták ki Menakában. A város az ország keleti részén fekszik, ahol jelenleg aktívak az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok.

Az ENSZ közleménye szerint a támadók csak az orvost vitték magukkal, a férfi sofőrjét nem. Diawara a WHO megbízásából 2020 eleje óta irányította az erőszak által fenyegetett távoli közösségek orvosi ellátását.

Malit az országban 2012-ben kitört felkelés óta politikai, gazdasági és humanitárius válság sújtja, amely elősegítette a dzsihadisták térnyerését. Az Iszlám Állam és az Al-Kaida szövetségesei rendszeresen támadnak meg civileket, katonákat és az ENSZ békefenntartó erőit is.

Az ország középső része az erőszak melegágya, és a konfliktus a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is átterjedt. A dzsihadisták jelentős területeket foglaltak el, emberek ezreit ölték meg, és csaknem kétmillió embert elhurcoltak el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: STRINGER / AFP)

 

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.