Elpusztultak a Pitt-szigetnél partra vetődött gömbölyűfejű delfinek

Elpusztult az a 240 gömbölyűfejű delfin, amely az új-zélandi Pitt-szigetnél vetődött partra, közölte az új-zélandi természetvédelmi hivatal kedden.

2022. október 11., 08:55

Szerző:

Dave Lundquist természetvédelmi illetékes tájékoztatott, hogy hétfőn a helyszínre látogatott egy technikai csoport, és felmérte a helyzetet. A delfinek állapotának tükrében a szakértők úgy döntöttek, hogy véget vetnek a még életben lévő egyedek szenvedésének.

A Pitt-sziget a külvilágtól elzárt terület, ahol kevesen élnek. A közeli vizekben emberre és állatra egyaránt veszélyes nagy fehér cápák tanyáznak, ezért nincs lehetőség a megfeneklett cetek megmentésére – jegyezte meg Lundquist. Daren Grover, a Project Jonah nevű szervezet munkatársa jelezte: elég ember sem volt ahhoz, hogy újból vízbe tudják terelni a gömbölyűfejű delfineket.

Elmondta: a térség gazdag tengeri élővilága vonzó a cetek számára. A Chatham-szigetek a Pitt- és a Chatham-szigetből áll, és 840 kilométerre keletre található az új-zélandi Déli-szigettől. A nagyobb kiterjedésű Chatham-szigeten nyolcszázan, a Pitt-szigeten csupán negyvenen élnek. Szombaton 215 gömbölyűfejű delfin pusztult el a csupán negyven kilométerre északra található Chatham-szigeten. Az élve talált egyedeket a vadőrök lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől.
 

A Chatham-szigeteken nem ritkák a hasonló esetek. 1918-ban több mint ezer megfeneklett állat pusztult el ezeken a partokon. A gömbölyűfejű delfinek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért. Ez a viselkedés tovább nehezíti a sikeres mentést.

(Kiemelt képünk illusztráció: Partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinekről az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigeten, a Mason-öbölben 2018. november 25-én. Fotó: MTI/EPA/Új-zélandi természetvédelmi minisztérium)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.