Előrehozott választásokat tarthatnak Japánban az olimpia után

Az előtt pedig gazdaságélénkítő csomagot mutat be Szuga Josihide miniszterelnök. A japánok zöme az olimpia újabb halasztását vagy lemondását támogatná.

2021. június 3., 06:04

Szerző:

Az Aszahi Simbun című japán lap szerint a miniszterelnök megegyezett koalíciós partnerével, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak júniusi zárását követően nem hosszabbítják meg az ülésszakot. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem készít pótköltségvetést, hanem a jelenlegi büdzsében rendelkezésre álló mintegy 4 trillió jen tartalékot veti be a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények mérséklésére.

A japán miniszterelnök azt jelentette ki, hogy a kormány a vírus elleni küzdelemre koncentrál, az olimpiai játékokat pedig szigorú egészségügyi előírások betartásával igenis megtartják. Ugyanakkor a japánok többsége a játékok újabb halasztását vagy lemondását támogatná. Az Aszahi Simbun azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a miniszterelnök a paralimpiai játékok szeptember 5-i záróünnepsége után oszlatja fel a parlamentet és kezdeményezi előrehozott választások megtartását.

(Kiemelt képünk: Védőmaszkos férfi megy a tokiói nyári olimpiát hirdető plakát előtt a japán fővárosban 2021. február 22-én. Fotó: MTI/AP | Eugene Hoshiko)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.