Előbb gyalázta a Pride-felvonulást a politikus, később támogatója lett

Nem éppen ilyen eredményre számított a lengyel képviselő, amikor három éve gyűlölködő kijelentéseket tett.

2021. október 16., 11:41

Szerző:

Tomasz Pitucha, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt képviselője kénytelen volt pénzt adományozni szülővárosa LMBTQ felvonulására, miután 2018-ban azt állította: az ilyen események „elősegítik a homoszexualitást és a pedofíliát”. A politikus nem volt hajlandó a bíróság döntése szerint átutalni a közel 400 ezer forintos büntetést, de a pénzt a végrehajtók most lefoglalták a bankszámlájáról – írja a Telex.

Az eset három évvel kezdődött, amikor Pitucha arról panaszkodott közösségi oldalán, hogy Lublinban is melegfelvonulást szerveznek, ahol ő a városi tanács tagja. Akkor azt írta, az ilyen események elősegítik a homoszexualitást és a pedofíliát. Ezért az LMBTQ-felvonulás egyik szervezője, Bartosz Staszewski beperelte, a bíróság pedig megállapította, hogy a menet célja az „egyenlőség és a tolerancia előmozdítása” volt, és a pedofíliához kapcsolása „valótlan és káros”. Ezért 5000 zlotys (közel 400 ezer forint) büntetést szabtak ki a politikusra, amit azonban nem volt hajlandó befizetni, ugyanis az “ellentétes a meggyőződésével.”

A politikus támogatói ezzel egy időben online adománygyűjtést szerveztek. A felvonulás szervezői most bejelentették, végrehajtó segítségével megszerezték az összeget, amelyet a felvonulás megszervezésére és terápiás segítségnyújtásra fordítanak majd. Az idei, harmadik felvonulást október 23-án tartják Lublinban. Az első, 2018-ban erőszakkal végződött, miután nacionalista tüntetők megtámadták a menetet.

(Kiemelt kép: Wojtek RADWANSKI / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.