Eltűnnek a minisztereket Kínában

A kínai védelmi miniszter, Li Sang-fu épp a múlt héten tűnt el, de nem ő az egyetlen ilyen magas rangú tisztviselő az utóbbi időben.

2023. szeptember 22., 10:45

Szerző:

Sorra tűnnek el korábbi és aktív politikai csúcsvezetők Kínában Hszi Csin-ping elnök környezetéből. Az eltűnés gyakran az első észrevehető jele annak, ha vizsgálatot indít valaki ellen a Kínai Kommunista Párt Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottsága, vagyis a párt legfontosabb felügyeleti szerve – írja a Reuters cikke alapján a 24. Ennek a szervezetnek a feladata a párt szabályai vagy az állami törvények megsértésével gyanúsított tisztségviselők ellenőrzése. A vizsgált cselekmények a korrupciótól a politikai hűtlenségen át a hadseregen kívüli ügyekig terjednek – derül ki a felügyeletei szerv korábban kiadott közleményeiből.

A korábbi eltűnések hetekig vagy akár hónapokig is eltartottak. Ide sorolható például Csin Gang külügyminiszter esete, aki június 25-én tűnt el a nyilvánosság elől. Az ötvenhét esztendős Csin Gang a kínai politika kiemelkedő alakjának számított egészen addig, amíg idén nyáron – látszólag minden előzmény nélkül – megfosztották hivatalától. Őt legutóbb akkor látták, amikor Pekingben megbeszéléseket folytatott többek között orosz és vietnami kollégáival. Hszi Csin-ping elnök egykori bizalmasa és korábbi amerikai nagykövete az államtanácsosi címét ugyanakkor megtarthatta. Ez a cím a ranglétrán a miniszteri beosztáson felül helyezkedik el, de önmagában valódi hatalommal nem jár. A Wall Street Journal kedden egyébként egy, az ügyben tájékozott forrásra hivatkozva arról írt, hogy Csin Gangnak házasságon kívüli viszonya volt, amíg az Egyesült Államok nagykövete volt. 

Hsziao Ja-csing korábbi ipari és informatikai miniszter tavaly július elején tűnt el, és körülbelül három héttel később az állami média közölte róla, hogy korrupció miatt nyomoznak ellene. Ő különösen kiemelkedő szerepet játszott az új kínai akkumulátoros járműipar felemelésében. Végül vesztegetés miatt zárták ki a Kommunista Pártból, és decemberben felmentették kormányzati tisztségei alól.

A hatvanéves Li Ju-csao tábornok, akit tavaly januárban neveztek ki Kína hagyományos és nukleáris rakétahadsereg vezetésére, szintén idén júliusban kerül le a térképről, amikor Peking bejelentette, hogy a rakétahadsereg vezetőségében átrendeződést hajtottak végre. Li Ju-csao helyére egy haditengerészeti tábornokot neveztek ki. Ezzel eltértek attól a szokásos gyakorlattól, hogy vezetőket mindig ugyanabból a haderőből egy haderőnem élére.

A legutóbb eltűnt, hatvanöt éves kínai védelmi miniszterről a Reuters a saját forrásaira hivatkozva azt írta, Li Sang-fu katonai eszközök korrupt beszerzése miatt áll vizsgálat alatt. Őt legutóbb augusztus 29-én látták Pekingben, amikor egy afrikai országokkal közösen tartott biztonsági fórumon tartott beszédet.

(Kiemelt kép: Hszi Csin-ping elnök és új miniszterelnöke, Li Ko-csiang az Országos Népi Gyűlés előtt Pekingben. Fotó: Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)