Elnémítottak két független sajtóorgánumot Oroszországban

Hamis információk terjesztése miatt.

2022. március 1., 20:31

Szerző:

Az orosz főügyész blokkolta két független médium, az Echo of Moscow és a TV Dozhd hozzáférését, mert állítólag megsértették az ukrajnai invázióról szóló tudósításaiban a szabályozásokat – számolt be a CNN.

A főügyészség közleményben vádolta meg a két csatornát azzal, hogy a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság védelmét szolgáló különleges művelet részeként „közismerten hamis információkat terjesztettek az orosz katonák akcióiról”.

Azt is állítja, hogy az Echo of Moscow és a TV Rain olyan információkat tett közzé, amelyek szerinte „szélsőségességre, az Orosz Föderáció polgárai elleni erőszakra, a közrend és a közbiztonság tömeges megsértésére” szólítanak fel. Az oroszországi hatóságok tiltják az engedély nélküli gyűléseket, és az engedély nélküli gyűlésekről szóló konkrét információk sugárzását vagy közlését illegális tüntetések szervezésének tekinthetik.

Szombaton az orosz hírközlési felügyelet, a Roszkomnadzor 10 helyi hírügynökséget figyelmeztetett, hogy korlátozza a kiadványaikhoz való hozzáférést, ha nem hagynak fel az általa hamisnak nevezett információk terjesztésével, beleértve az ukrajnai katonai műveletre „támadásként, invázióként vagy hadüzenetként” való hivatkozásokat.

(Kiemelt kép: Az Echo of Moscow logója Szentpéterváron. fotó: Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Elizabeth Warren massachusettsi és Tina Smith minnesotai szenátor szombaton sürgette Biden elnököt, hogy jelentsen be közegészségügyi vészhelyzetet és tegyen más intézkedéseket, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet az abortusz betiltásával kapcsolatban.