Újra ellenőrzés lesz a szlovák-magyar határon

Egy biztonságpolitikai konferencia miatt ellenőrzik majd a schengeni határokat, de jóval tovább, mint ahogy annak vége lesz.

2023. április 26., 15:32

Szerző:

Szlovákia május végén két hétre ideiglenes ellenőrzést vezet be schengeni határain – jelentette be Roman Mikulec szlovák belügyminiszter.

Az intézkedés – amelyről szerdai ülésén hozott döntést Eduard Heger ügyvezető kabinetje – a szaktárca szerint május 24-től június 8-ig lesz érvényben Szlovákia Ausztriával, Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal közös határszakaszain. Roman Mikulec az intézkedésről azt mondta, hogy a május 29. és 31. között Pozsonyban rendezendő Globsec biztonságpolitikai konferencia vendégei miatt, a biztonságuk érdekében szükséges.

A Globsec konferenciát 2005 óta rendezi meg egy azonos nevű pozsonyi atlantista agytröszt, amelynek korábban oszlopos tagja volt a jelenlegi szlovák kormány két tárcavezetője, Jaroslav Nad védelmi- és Rastislav Kácer külügyminiszter is. Korábban ilyen léptékű, a konferencia biztonságára hivatkozó intézkedésre nem volt példa.

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Roman Mikulec azt mondta, hogy a széles körű határellenőrzést „aktuális fenyegetések” teszik indokolttá. Arra, hogy a schengeni határokon bevezetett, ideiglenesnek mondott határellenőrzések miért tartanak majd a biztonságpolitikai konferencia után is még egy hétig, a belügyminiszter nem tért ki.

(Fotó: Besenyei Gergely/AFP)