Elkezdődött az ukrán ellentámadás

Az oroszok is megerősítették. 

2023. június 8., 16:04

Szerző:

Megkezdődött az ukrán hadsereg ellentámadása a megszálló orosz erők ellen. Ukrajna csapatai fokozták támadásaikat az ország délkeleti részén lévő frontvonal ellen írja a The Washington Post nyomán a Népszava. Az ukrán egységek szerda este fokozták támadásaikat az ország délkeleti részén húzódó frontvonalon, s jelentős előrenyomulást értek el az oroszok elleni küzdelemben. Az ukrán oldalon vannak nyugati fegyverekkel ellátott harcosok és olyanok, akik a NATO keretein belül kaptak taktikai kiképzést. Orosz katonai bloggerek heves harcokról számoltak be Zaporizzsja térségében is, a frontvonal egy olyan részén, amelyet már régóta az új ukrán hadjárat valószínűsíthető helyszínének tartanak. Ezzel az lehet a kijevi erők célja, hogy az itt elterülő síkságon elvágják a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő szárazföldi folyosót. 

A brit védelmi minisztérium csütörtöki jelentésében azt közölték, hogy „a front több szektorában is heves harcok folynak”, ahol egy „rendkívül összetett hadműveleti képről” írt. A megszállók zaporizzsjai kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg a maximális erőt alkalmazva harcol a térségében. Vlagyimir Rogov tájékoztatása szerint a harcok Orehov városa körül összpontosulnak. 

Az orosz biztonsági szolgálat volt tisztje csütörtökön azt mondta, egyértelmű, hogy Ukrajna ellentámadása megkezdődött. Igor Sztrelkov - aki kulcsszerepet játszott a Krím annektálásában, majd a donbászi háborúban - kifejtette, már megbízhatóan kijelenthetjük, hogy az ukrán hadsereg offenzívája 5-6 nappal ezelőtt elkezdődött. Ukrán tisztségviselők az elmúlt napokban többször hangoztatták, hogy nem adnak hivatalos bejelentést az ellentámadás megkezdéséről, és egyetlen akció sem jelzi annak kezdetét.

Olekszij Danilov, a több mint 15 hónapja lerohant Ukrajna nemzetbiztonsági és védelmi tanácsának titkára május végén azt mondta, bármikor készek elindítani a támadást a megszálló orosz erők ellen.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és csapata.  UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.