Elhunyt Robert Dole volt amerikai szenátor

A republikánus elnökjelölt 98 éves volt. 

2021. december 5., 20:46

Szerző:

Elhunyt 98 éves korában Robert Dole volt amerikai szenátor és republikánus párti elnökjelölt, aki 1996-ban az akkor hivatalban lévő Bill Clinton elnök ellen szállt harcba – közölte vasárnap Elizabeth Dole, a politikus felesége Twitter-oldalán. 

Harmincöt éves politikai pályafutása során Dole az egyik legbefolyásosabb republikánus szenátor volt, aki törvényhozói tevékenységével nagy hatással volt egyebek között az amerikai adópolitika, külpolitika, mezőgazdasági és élelmezési programok alakítására. Ezen felül a volt szenátor kulcsszerepet játszott a fogyatékkal élők jogairól szóló törvény elfogadásában, amely védi őket a hátrányos megkülönböztetéstől.

A második világháborús veterán Dole 2021 februárjában közölte, hogy tüdőrákban szenved. Utolsó éveit Dole a sebesült és harcokban elesett veteránok ügyének szentelte, tekintettel arra, hogy második világháborúban kapott sérülése miatt nem tudta használni jobb karját.

Dole 35 éven át képviselte Kansas államot a kongresszusban:

  • 1961 és 1969 között a képviselőházban,
  • 1969 és 1996 között a szenátusban.

Dole a 2016-os elnökválasztási kampányban eleinte Jeb Bush jelöltségét támogatta a republikánusok előválasztásán, majd Bush kiesését követően Donald Trump későbbi elnök oldalára állt.

 (Kiemelt kép: Bob Dole a volt szenátus Washingtonban 2018. április 12-én, csütörtökön. Fotó: Cheriss May / NurPhoto via AFP)

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.