Elfogadta az Európai Parlament is az EU és az Egyesült Királyság közti megállapodást

A Fidesz szerint az EU-nak sárdobálás helyett le kell vonnia a következtetéseket abból, hogy egy korábbi tagállamuk kilépett.

2021. április 28., 20:57

Szerző:

Az Európai Parlament (EP) hozzájárult az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat és együttműködést meghatározó megállapodáshoz – közölte az uniós parlament szerdán. A szerda reggel kihirdetett eredmény szerint az EP 660 szavazattal, öt ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett fogadta el a megállapodást.

A december 24-ei megállapodás ideiglenes alkalmazását az EP már korábban elfogadta, azonban ahhoz, hogy május 1-től is érvényben maradjon, a szerdán megadott parlamenti hozzájárulásra volt szükség – írja az MTI.

A képviselők történelmi hibának nevezték a brit kilépést, arra emlékeztetve, hogy egy unión kívüli ország nem élvezheti az uniós tagság előnyeit. Üdvözölték a kvóták és vámok nélküli szabadkereskedelmi megállapodást, és hozzátették, hogy az egyenlő versenyfeltételeket garantáló szabályok akár jövőbeli megállapodások számára is mintául szolgálhatnak. Sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Királyság nem vesz részt az Erasmus+ diákcsereprogramban.

Ahhoz, hogy a megállapodás május elsejéig véglegesen életbe léphessen, még szükség van az EU Tanácsának lényegében már csak formalitásnak számító döntésére.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: a sárdobálás helyett le kell vonni a következtetéseket.

Először fordult elő a történelem során, hogy egy ország lakossága úgy döntött, távozik az Európai Unióból. Az EU-nak tehát le kell vonnia a következtetéseket. Az önvizsgálat mindig hasznos, ilyen esetben pedig létszükséglet. Az EU jövőjéről szóló konferencia a megfelelő alkalom erre, ne mulasszuk el a pillanatot az őszinte szembenézésre – írta Győri Enikő fideszes EP-képviselő.

Kiemelt kép: OLIVIER HOSLET / POOL / AFP

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.