Éleződik a helyzet? – Vadászgépek Bulgária légterében

Spanyol és holland vadászgépek veszik át Bulgária légtere egy részének ellenőrzését.

2022. január 22., 19:42

Szerző:

Spanyolország és Hollandia átveszi a NATO-tag Bulgária légtere egy részének ellenőrzését az ukrán-orosz konfliktus miatt – közölte Sztefan Janev bolgár védelmi miniszter szombaton.

Az MTI értesülései szerint az úgynevezett Air Policing keretében a két NATO-tagország külön-külön legfeljebb kilenc vadászgéppel fog járőrözni Bulgária légterében. A balkáni országnak, amely 2004 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek, ilyen harci repülőgépei nincsenek, légiereje még mindig szovjet típusú harci repülőgépekből áll. A bolgár kormány hétfőn dönt a spanyol Eurofighter vadászgépek bevetéséről.

Rumen Radev bolgár elnök pénteken elfogadhatatlannak és alaptalannak nevezte azt az orosz követelést, hogy a NATO vonja ki csapatait a szövetséghez a NATO-orosz alapokmány 1997. májusi aláírása után csatlakozott országokból, külön megnevezve Bulgáriát és Romániát. Hasonló értelemben nyilatkozott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök is.

A novemberben újraválasztott Rumen Radev szombaton Szófia központjában rendezett díszszemle keretében kezdte meg második hivatali időszakát. Az 58 éves államfő korábban a bolgár légierő parancsnoka és vadászpilóta volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szuhoj Szu-34, Szuhoj Szu-35S és Szuhoj Szu-30SM vadászrepülőgépek repülnek a második világháborúban aratott győzelem közelgő 76. évfordulója alkalmából. Fotó:  Alexey Maishev / Sputnik / AFP)