Egységes magánnyugdíjrendszer jön létre Európában

A cél, hogy versenyképes alternatívát nyújtsanak.

2022. március 22., 15:12

Szerző:

Érvénybe lépett kedden a páneurópai magánnyugdíj-termékről szóló egységes, európai uniós magánnyugdíj-szabályokra vonatkozó rendelet (PEPP). Az új szabályok segítségével könnyebbé válik majd a nyugdíjas évekre való takarékoskodás, közölte az Európai Bizottság.

A rendelet célja, hogy hozzájáruljon a magánnyugdíjak belső piacának kiépítéséhez, javítsa a szolgáltatók lehetőségeit a magánnyugdíj-termékek határokon átnyúló biztosítására, és versenyképes alternatívát nyújtson a fogyasztók számára a nyugdíjcélú megtakarításhoz.

Az Európában mindenütt azonos feltételek mellett elérhető és egységes jellemzőkkel rendelkező magánnyugdíj-csomagot az értékesítési helytől függetlenül uniószerte működő szolgáltatók széles köre – például biztosítók, bankok, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények, befektetési vállalkozások és eszközkezelők – kínálhatja, írja az MTI.

A rendelet szerint az ügyfelek számára a szolgáltatók nagyobb választékot kínálnak, a szigorú tájékoztatási követelmények és értékesítési szabályok pedig az online forgalmazás esetén is segítséget jelentenek. Az új termék átvihető egy másik tagállamba, magas szintű fogyasztóvédelmet biztosít a megtakarítóknak, akiknek joguk van ahhoz, hogy – maximált költségek mellett – ötévente szolgáltatót váltsanak belföldön és határokon átnyúló módon egyaránt. A szolgáltatók és a megtakarítók számára emellett különböző kifizetési lehetőségek állnak rendelkezésre a termék élettartamának lejártakor.

A tervek szerint az új termék segíteni fogja az Európai Bizottság tőkepiaci unió létrehozására irányuló terveit azáltal, hogy több megtakarítást irányít a hosszú távú uniós beruházások felé, valamint lehetővé teszi, hogy a fogyasztók önkéntesen kiegészíthessék nyugdíjcélú megtakarításaikat és kihasználhassák a benne rejlő előnyöket.

(Kiemelt kép: PEAKSTOCK / LDA / Science Photo Library via AFP)