Meglepetést hozhat a francia elnökválasztáés

Egy felmérés szerint.

2022. január 13., 06:12

Szerző:

Egy szerdán megjelent felmérés szerint a francia elnökjelöltek közti küzdelemben csökkent Emmanuel Macron államfő előnye a többi jelölthöz képest, s a második fordulóban holtversenyen alakulna ki közte és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje között, ha most tartanák az elnökválasztást, írja az MTI.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint, amelyet a Le Figaro című lap közölt, a köztársasági elnöknek a koronavírus elleni oltást elutasítók megbélyegzéséről szóló interjúja nyomán három százalékkal visszaesett a támogatottsága. Ha most tartanák az elnökválasztást, akkor az első fordulójában a szavazatoknak csak 22,5-23 százalékára számíthatna. A felmérés szerint a második helyen - 17 százalékos támogatottsággal - holtversenyben lenne Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje és Valérie Pécresse, a Köztársaságiak elnökjelöltje. Éric Zemmour jobboldali publicista a szavazatok 13 százalékával a negyedik helyre szorult.

Az Elabe szerint a baloldali jelöltek közül egyik sem számíthat 10 százaléknál nagyobb támogatottságra. Emmanuel Macron a második fordulóban is a korábbiaknál rosszabbul szerepelne az Elabe szerint: Valérie Pécresse-szel szemben jelenleg a szavazatok felére számíthat, míg Marine Le Pent 54,5 százalékos eredménnyel tudná legyőzni, amely 2,5 százalékkal kevesebb, mint az előző mérés idején. Amennyiben Zemmour lenne a kihívója, Macront a szavazatok 36 százalékával választanák újra, ami négy százalékkal kevesebb, mint a múlt hónapban.

Az Elabe a köztársasági elnök népszerűségvesztését több jelenséggel is magyarázza. Jóllehet, 2017-es megválasztása óta Emmanuel Macron szavazótábora stabil, de jelenleg közülük három százalékkal kevesebben kívánnak az urnákhoz vonulni (86 százalék), mint az előző mérés idején. A Le Parisien című napilapnak az oltást elutasítókról adott interjúja miatt pedig Macron elsősorban a 35 éven aluliak körében vesztett választókat.

Ezzel párhuzamosan a három jobboldali jelölt támogatottsága stabil maradt.  A reprezentatív felmérés 1465 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült január 10-én és 11-én. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

(Kiemelt képünk: MTI/EPA pool/Guillaume Horcajuelo)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.