Egymillió ukrán menekültre számít Lengyelország

Természetesnek tartják, hogy befogadják őket.

2022. február 14., 19:06

Szerző:

Ukrajna orosz megtámadása esetén akár egymillió menekült is érkezhet Lengyelországba – közölték hétfőn lengyel tisztségviselők. Megerősítették azt is, hogy a lengyel belügyi tárca és az önkormányzatok a menekültek befogadására készülnek.

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta, hogy az ukrajnai helyzet remélhetőleg nem fog eszkalálódni, Lengyelországnak viszont fel kell készülnie minden eshetőségre, ezen belül „sok-sok ezer” lehetséges menekült érkezésére. A legrosszabb forgatókönyv szerint a menekültek száma még ennél is sokkal nagyobb lehet – tette hozzá Przydacz. Hozzátette, a lengyel belügyi tárca már hetek óta készít elő inrastruktúrát és terveket.

Vasárnap Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a Twitter közösségi fiókján természetesnek nevezte, hogy Varsó az ukrajnai helyzet kapcsán „a lehetséges konfliktus miatt esetleg érkező, Lengyelországban biztonságos menedéket kereső menekülthullámra készül”.


Ryszard Terlecki, a lengyel szejm alelnöke a Dziennik Polski című, krakkói napilap honlapján vasárnap este megjelent interjúban megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a lengyelországi vajdaságok vezetői utasítást kaptak, hogy nagyszámú menekült befogadására készüljenek.

Lengyelországban az esetleg érkező ukránok mellett azon külföldiek beutazása is várható, akiknek anyaországai felhívást adtak ki Ukrajna elhagyására. Ukrajnában jelenleg a nyugati országok állampolgárainak tízezrei, köztük amerikaiak is tartózkodnak.

(Kiemelt kép: Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter. Fotó: Petras Malukas / AFP)