Egymillió Szputnyikért elsikálta volna Oroszországgal a fegyverraktár felrobbantását a cseh belügyminiszter

Az ellenzék Jan Hamáček lemondását követeli.

2021. május 4., 18:28

Szerző:

Jan Hamáček cseh szociáldemokrata belügy- és ideiglenes külügyminiszter fel akarta ajánlani az oroszoknak, hogy Csehország eltussolja a vrběticei fegyverraktár felrobbantásának ügyét egymillió adag Szputnyik-vakcináért cserébe – írja a Seznam Zprávy nyomán az Azonnali

Április 17-én Csehország nyilvánosságra hozta a titkosszolgálatai azon értesülését, miszerint a kelet-csehországi Vrběticében levő fegyverraktár 2014-es felrobbanásáért az orosz katonai hírszerzés, a GRU a felelős, a robbantást pedig azok az orosz titkosügynökök készítették elő, akik később, 2019-ben megmérgezték Nagy-Britanniában Szergej Szkripál orosz-brit kettős ügynököt.  

A vrběticei robbanásban két ember halt meg, az indítéka pedig a cseh titkosszolgálat szerint az volt, hogy egy bolgár fegyverkereskedő Ukrajnának szánt fegyvereket vásárolt volna a csehektől.

A lap emlékeztet rá, hogy Csehország a bejelentés után kiutasított 18 orosz diplomatát, akiket diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzőként azonosítottak, vasárnap pedig kizárták a Roszatomot a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderről. Jan Hamáček, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) delegálta belügy- és megbízott külügyminiszter pedig még a bejelentés előtt lemondta a következő hétfőre tervezett moszkvai útját, amin a Szputnyik-vásárlásról egyeztetett volna az oroszokkal.

Hamáček tagadja, hogy fel tervezte ajánlani az oroszoknak Vrbětice ügyének elsimítását, szerinte a Seznam Zprávy cikke „spekulációkon és hazugságokon alapul”. Az ellenzék Hamáček lemondását követeli.

(Kiemelt kép: AFP | Michal Cizek)