Ukrajna nem kap nagy hatótávú rakétarendszereket

Az Egyesült Államok kizárja, hogy olyan nagy hatótávolságú rakétarendszert (MLRS) küldjön Ukrajnának, amellyel az ukrán hadsereg elérheti és támadhatja Oroszországot - jelentette ki hétfőn Joe Biden amerikai elnök újságíróknak Washingtonban.

2022. május 30., 20:09

Szerző:

Ukrajna folyamatosan nagy hatótávolságú rakétarendszereket kér szövetségeseitől az immár több, mint 90 napja folyó háború folytatásához, többek között olyan MLRS (Multiple Launch Rocket System) és HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) rendszereket, amelyekkel akár tucatnyi rakétát is kilőhetnek, akár 500-1000 kilométerre lévő célpontokra is.

A Delaware államban töltött hétvégéjét követően Washingtonba visszaérkező Biden elnök a Fehér Ház kertjében – a korábbi amerikai sajtóhíreket megcáfolva – újságíróknak kijelentette, hogy „nem fogunk olyan rakétarendszereket küldeni Ukrajnának, amelyekkel elérhetik Oroszország belső vidékeit”.

A Fehér Ház jelenleg is dolgozik annak a következő katonai felszerelési szállítmánynak az összeállításán, amelyet Washington a következő napokban jelenthet be hivatalosan.

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője ésszerű döntésnek nevezte az amerikai elnök bejelentését. „Máskülönben, ha a városainkat támadás alá vennék, az orosz fegyveres erők beváltanák fenyegetésüket, és megtámadnák azokat a központokat, ahol ilyen bűncselekményt jelentő döntések születnek”.

Az Egyesült Államok már eddig is szállított Ukrajnának olyan nagy hatótávolságú fegyvereket, mint például az M777-es, 155 milliméteres vontatott tarack, Dánia pedig Harpoon (Szigony) típusú, hadihajók ellen használt robotrepülőgépeket küldött Kijevnek – hangsúlyozta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szombaton.

(Kiemelt kép: Egy rakéta az ukrajnai Kukhari faluban, Kijev közelében 2022. május 27-én. Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)