Leminősítette az Egyesült Államokat a Fitch Ratings

Az Egyesült Államok államadóssága miatt többé nem AAA besorolású.

2023. augusztus 2., 07:29

Szerző:

Megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher.

A nemzetközi hitelminősítő szerda hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi „AAA”-ról egy fokozattal „AA plusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek nem teljesítővé válásának kockázatára megállapított minősítést.

A cég egyidejűleg levette az osztályzatot a negatív figyelőlistáról és stabil kilátással látta el az új besorolást.

A Fitch május 24-én, az adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt helyezte negatív figyelőlistára az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt az erősödő politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság-politikai kérdésekben.

Magyarország 2016 óta ennél sokkal rosszabb, „BBB” államadósság-besorolást kapott a Fitchtől, amit viszont 2023-ban már nem rontottak tovább.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb - e cég módszertanában „Aaa”-ként jelölt - besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.

A Standard & Poor's - a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként és a Fitch Ratings szerdai hasonló lépésig egyedüliként - már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit „AAA” államadós-osztályzatot, amelyet 1941 óta tartott érvényben.

Az S&P - amelynek minősítési részlege néhány éve az S&P Global Ratings nevet viseli - a tizenkét évvel ezelőtti leminősítés óta az „AAA”-nál szintén egy fokozattal alacsonyabb, "AA plusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó leminősítést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A Fitch Ratings által szerdán bejelentett leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az amerikai kormányzati tevékenység minősége - beleértve az államháztartási és az adósságügyeket - az elmúlt húsz évben folyamatosan romlik, azzal együtt is, hogy júniusban végül kétpárti megállapodás született az adósságlimit 2025 januárjáig érvényes felfüggesztéséről.

Az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat. Az amerikai kormánynak mindemellett - a legtöbb hasonló besorolású államadóstól eltérően - nincs középtávú költségvetési keretrendszere - áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államháztartási hiány az idén 6,3 százalékra emelkedik a tavalyi 3,7 százalékról, és 2024-ben 6,6, 2025-ben 6,9 százalékra növekszik tovább, mindenekelőtt a várhatóan gyenge jövő évi GDP-növekedés, az emelkedő kamatterhek, valamint az egyes szövetségi államok és helyi önkormányzatok gazdálkodási deficitjei miatt.
Az amerikai államadósság bevételarányos kamatkötelezettség-rátája 2025-ben valószínűsíthetően eléri a 10 százalékot - áll a Fitch szerdai előrejelzésében.

A cég kiemeli, hogy várakozása szerint az általa „AAA” kategóriásként nyilvántartott államadósok esetében e kamatkötelezettség-ráta mediánszintje ugyanabban az évben 1 százalék, az „AA” osztályzati sávban lévő gazdaságoké 2,8 százalék lesz.

A GDP-arányos amerikai államadósság-ráta a Fitch prognózisa szerint az idén 112,9 százalék lesz, és 2025-ig 118,4 százalékra emelkedik.

A hitelminősítő kiemeli: ez több mint két és félszer magasabb az „AAA” kategóriás gazdaságok államadósság-rátájának mediánszintjénél, amely 39,3 százalék.

(Kiemelt kép: Kereskedők a New York-i értéktőzsdén 2020-ban. Fotó: Johannes EISELE / AFP)

2023. szeptember 29., 13:46

Péntekre virradóan elhunyt az előző nap Rotterdamban, két helyszínen, egy lakóházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözés harmadik, 14 éves áldozata – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva pénteken.