Egy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás a zaporizzsjai atomerőműnél

Egy nagy robbanás után megszűnt az áram- és vízellátás az orosz megszállás alá került Enerhodarban, ahol a zaporizzsjai atomerőmű is van, közölte Dmitro Orlov, a délkelet-ukrajnai város polgármestere kedden a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

2022. szeptember 6., 16:22

Szerző:

 „Ma 12:20-kor Enerhodar lakosai arról számoltak be, hogy erőteljes robbanást hallottak a városban. Ezt követően Enerhodarban – ahol a zaporizzsjai atomerőmű is van – egyszerre megszűnt az áram- és a vízellátás” – írta a polgármester. Hozzátette, hogy az eset körülményeit vizsgálják.

Az orosz híradások is megerősítették, hogy a városban nincs áram, és ezért az ukrán fegyveres erőket okolták. Az oroszok azt mondják, a zaporizzsjai erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték. Hírszerzési adatok szerint az elmúlt hetekben, de különösen az elmúlt napokban egyre több lakó hagyta el Enerhodart ukrán ellenőrzésű terület felé. A város lakói így reagálnak arra az egyre csak növekvő veszélyre, hogy ellenőrizhetetlenné válnak a folyamatok az erőműben, és nem ismert a létesítmény állapota – mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Szerhij Bratcsuk, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy újabb robbanások voltak a szomszédos, javarészt orosz megszállás alá került herszoni régióban, és több találat érte az orosz erők haditechnikai felszereléseit. Keddre virradóan találat érte Csonobajivkánál és Hola Prisztany településénél az orosz állásokat, Nova Kahovka térségében pedig egy orosz hadifelszerelés-raktárt – tette hozzá.

 Az Ukrajinszka Pravda azt írta Kirilo Sztremouszovra, az oroszokkal együttműködő „adminisztráció” helyettes vezetőjére hivatkozva, aki a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozott, hogy az orosz csapatok feladták a herszoni Antonyivszkij-híd helyreállításának tervét. A hídra az ukrán erők az elmúlt hetekben többször is csapást mértek, és járművek számára tejesen járhatatlanná tették. „Egyelőre senki nem állítja helyre az Antonyivszkij-hidat, mert nincs értelme” – mondta Sztremouszov. Ugyanez a helyzet a Nova Kahovka-i híddal. Hozzátette, hogy „nem nagyon érdeklik őket a hidak”, mert vannak más átkelőhelyek, ami alatt nyilvánvalóan pontonhidakat értett.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben arra mutattak rá, hogy az ukrán ellentámadás jelentősen gyengíti Oroszország logisztikai és adminisztratív képességeit a megszállt déli területeken. Az ukrán erők fokozatosan csökkenteni akarják az orosz taktikai és hadműveleti képességeket Herszon megyében, ami valószínűleg hatással lesz a megszálló hatóságok által kinevezett „tisztviselők” adminisztratív képességeire - fejtették ki.

Az ISW megjegyezte, hogy az ukrán katonai vezetés hírzárlatot rendelt el az ukrán ellentámadás előrehaladtáról, de beszámoltak arról is, hogy megsemmisültek az orosz vezetékes kommunikációs vonalak a herszoni régió központjában, és hogy az ukrán különleges erők műveletet hajtottak végre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisa ellen az Enerhodar melletti Kamjanka-Dnyiprovszkában. Közben az orosz erők rakétacsapást mértek a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih városra, aminek következtében kigyulladt egy olajraktár – közölte Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Egyelőre nem tudják, hogy történt-e személyi sérülés.

Az orosz erők ismét rakétatámadást intéztek Harkiv város központja ellen. Oleh Szinyehubov megyei kormányzó közölte, hogy egy lakóépület három lépcsőháza összeomlott, de sikerült a romok alól élve kimenteni az embereket. A sérültek számát még nem tudják, de kórházba senkit sem kellett szállítani. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó bejelentette, hogy az orosz erők rakétacsapásai romba döntöttek egy gimnáziumot Kurahove településen. Kiemelte, hogy ez már a 274. iskola a régióban, amelyet a háború kezdete óta lőttek az oroszok, és a 29., amelyet földig romboltak. A megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium közölte, hogy újabb 25 ukrán katona holttestét kapták vissza csere keretében az oroszoktól. Arról nem számoltak be, hogy cserébe hány orosz katona holttestét adták át.  Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi jelentése szerint eddig 50 150 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, az elmúlt napban 350.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy akik készek Ukrajna feladásával kiengesztelni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, „olyan alkut kötnek az ördöggel”, amely nem hoz sem békét, sem stabilitást. Figyelmeztetett: Putyin azzal, hogy az energiahordozókkal zsarol, minden európai otthon stabilitását és jólétét akarja tönkretenni.

(Kiemelt kép: Az Enerhodar területén található zaporizzsjai atomerőmű 2022. április 27-én. Fotó: Ed JONES / AFP)

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.