Egy orosz kormánytisztviselő szerint egymillió oroszt is kivihetnek Ukrajnába harcolni

Egy orosz újság jelentése szerint Vlagyimir Putyin mozgósítási akciójának részeként egymillió orosz állampolgárt hívhatnak be az ukrajnai háborúba.

2022. szeptember 22., 15:34

Szerző:

A Novaja Gazeta, egy száműzetésben működő független orosz lap azonban Putyin kormányának egy meg nem nevezett kormánytisztviselőjét idézte, aki szerint a valódi terv egymillió ember behívása. A forrás a lapnak elmondta, hogy a Putyin által szerdán aláírt rendelet egy titkosított hetedik bekezdése lehetővé teszi az orosz védelmi minisztérium számára, hogy egymillió embert hívjon be. A forrás azt mondta, hogy a számot többször korrigálták, és végül egymillióban állapodtak meg.

Részleges mozgósítás

Putyin nemzethez intézett szerdai televíziós beszédében közölte, hogy elindítja állampolgárai részleges mozgósítását. Vagyis csak azok az állampolgárok lesznek behívhatók, akik tartalékosok, és mindenekelőtt azok, akik a fegyveres erőknél szolgáltak, rendelkeznek kiképzéssel és megfelelő tapasztalattal.

Nem sokkal Putyin bejelentése után Szergej Sojgu, az ország védelmi minisztere azt mondta, hogy 300 ezer orosz állampolgárt hívnak be a mozgósítás keretében.

(Kiemelt kép: Egy orosz katonai járműv, amit az orosz zászló és a Z betű díszít, amit a moszkvai Patriot Parkban állítottak ki 2022. július 24-én. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

 

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.