Húsz hónap börtönbüntetésre ítéltek egy hongkongi médiamogult illegális tiltakozás szervezése miatt

Az utolsó ellenzéki lap tulajdonosát tavaly vették őrizetbe.

2021. április 16., 12:47

Szerző:

Húsz hónap börtönre ítélték Jimmy Lait, Hongkong utolsó ellenzéki újságjának milliárdos tulajdonosát a Peking-ellenes tüntetésekben játszott szerepe miatt – számolt be a BBC.

Lait tavaly augusztusban, az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva tartóztatták le, a tulajdonában lévő, Kína-kritikus Apple Daily szerkesztőségét pedig kétszáz rendőr kutatta át.

A kínai népgyűlés tavaly júniusban fogadta el a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, ami alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre. Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének.

(Kiemelt kép: AFP | Anthony Wallace)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.