Már halálos áldozatokat is követeltek a kormányellenes tüntetések Ecuadorban

A parlament közelében a rendőrségnek sikerült feloszlatnia a tömeget, de a külvárosokban két embert lelőttek, egy őslakos tüntető pedig a katonasággal vívott utcai harc áldozata lett.

2022. június 24., 16:07

Szerző:

Halálos áldozatokat követelt csütörtökön Ecuadorban egy újabb kormányellenes tüntetés - jelentette Quitóból az AFP.

Az alapvető árucikkek és az üzemanyag drágulása miatt indult tüntetéssorozat 11. napján újabb 3 ember halt meg. A parlament közelében a rendőrségnek sikerült feloszlatnia a tömeget, de a külvárosokban két embert lelőttek, egy őslakos tüntető pedig a katonasággal vívott utcai harc áldozata lett.

A hadsereg arról számolt be csütörtökön, hogy a demonstrálók élelmiszerszállító konvojt támadtak meg, 17 katona súlyosan megsebesült.

Később több ezer őslakos ostromolta meg sikeresen a főváros kulturális központját. A rendőrség engedett, hogy végre elindulhasson a párbeszéd és a tüntetők fejezzék be az erőszakos cselekményeket - jelentette ki videóüzenetében Francisco Jiménez Sánchez, a kormány egyik minisztere.

Leonidas Iza, a megmozdulásokat szervező CONAIE nevű őslakoscsoport vezetője ugyanakkor elismerte hogy a parlamentnél indokolatlanul alkalmazott erőszakot a demonstrálók egy része, akiktől elhatárolódott.

Ecuadorban nem ez az első eset, hogy az őslakosok demonstrációkat szerveznek életszínvonaluk javítása és az alacsonyabb üzemanyagárak érdekében. 1997 és 2005 között három elnök lemondását kényszerítették ki, a 2019-es, hasonló demonstrációk pedig több ezer sebesültet és 11 halálos áldozatot követeltek. Az akkori államfő, Lenin Moreno csak a Nemzetközi Valutaalap bevonásával tudta normalizálni Ecuador gazdasági helyzetét.

Az őslakosok legfontosabb követelését, az államilag támogatott üzemanyag ársapkát a kormány arra hivatkozva utasítja el, hogy évi 1 milliárd dolláros pluszkiadást jelente, amelyre nincs fedezet.

Guillermo Lasso, az országot vezető konzervatív elnök hat tartományban is szükségállapotot rendelt el.

(Kiemelt kép: Általános, nemzeti sztrájkot hirdettek az őslakos-mozgalmak Ecuadorban, 2022. június 23-án, miután a kormány eltörölte az üzemanyag-ársapkát és megszorításokat fontolgat. Fotó: Andres Yepez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)