Újra megjelent az ebola

Megerősítették az ugandai egészségügyi hatóságok kedden, hogy egy férfi ebola betegség következtében halt meg az országban.

2022. szeptember 20., 10:29

Szerző:

A fertőzött 24 éves férfi hétfőn halt meg Mubende városban, Uganda középső részén. A hatóságok közlése szerint egyelőre nem világos, hogy az áldozat hogyan kaphatta el az ebolát Hozzátették, hogy szeptember elején „egy furcsa betegség” miatt hat ember halt meg ugyanabban a térségben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai részlege azt közölte, hogy jelenleg nyolc ebolagyanús esetet kezelnek kórházban Ugandában. A WHO közlése szerint a hétfői halálesetet az ebolavírus viszonylag ritkábban előforduló szudáni változata okozta.

Ugandában korábban már több alkalommal felütötte a fejét ebolajárvány, 2000-ben például több száz ember halt bele a vérzéses lázzal járó betegségbe, amelyet vírusfertőzés okoz. Átlagosan a fertőzöttek mintegy fele hal bele a betegségbe.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Védőruhába öltöztetnek egy egészségügyi dolgozót egy ebolavírussal fertőzötteket ápoló létesítményben az Észak-Kivu tartományban fekvő Beniben. MTI/EPA/Hugh Kinsella Cunningham)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.