Ebbe az országba deportálja Boris Johnson a menekülteket

Nagy-Britannia bekeményít, az illegális bevándorlók egyirányú jegyet kapnak.

2022. április 14., 14:59

Szerző:

Az új kormányzati tervek szerint az Egyesült Királyságba illegálisan érkező menedékkérők egy részét egyirányú jeggyel Ruandába irányítják – derül ki a BBC cikkéből.

A brit és a ruandai kormány az új eljárásról közös megállapodás alapján döntött. A brit kormány ezzel az eszközzel tulajdonképpen Ruandába deportálja az illegális menekülteket, illetve főleg a menedékre nem jogosult egyedülálló férfiakat. Ezek az emberek többnyire hajókon vagy teherautókon érkeznek a szigetországba. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a 120 millió fontba kerülő program számtalan életet menthet meg az emberkereskedelemtől. Menekültügyi szervezetek bírálatukat fejezték ki a tervvel kapcsolatban, kegyetlenségnek nevezve azt, valamint megkérdőjelezték annak költségeit és hatását.

Ugyanezek a szervezetek aggodalmuknak adtak hangot Ruanda emberi jogi helyzetével kapcsolatban.

Tavaly 28 526 ember kelt át Nagy-Britanniába csónakokkal, míg 2020-ban ez a szám csupán 8404 főre rúgott. Ezen a héten szerdán mintegy hatszáz ember kelt át, és Johnson szerint ez a szám heteken belül elérheti a napi ezret. Hozzátette, az emberkereskedők általi fenyegetésen kívül az is szerepet játszik a döntésben, hogy az országba érkező menekültek közül sokan a tengerbe vesznek. Priti Patel belügyminiszter kijelentette, ez az egyedülálló egyezmény alapjaiban változtatja majd meg a világ hozzáállását az illegális migrációhoz.

(Kiemelt képünk: Bevándorlók a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagúthoz vezető autópálya mellett a franciaországi Calais közelében 2015. augusztus 3-án. Legalább 1700 migráns próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton az augusztus 3-ra virradó éjszaka. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)