Az orosz Duma szeptember 29-én kezdi tárgyalni az ukrajnai területek elcsatolását

Az igencsak kiszámítható eredményű háborús népszavazás szeptmber 27-én ér véget, Oroszország parlamentjének alsóháza pedig szeptember 29-ére tűzte napirendre Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk elcsatolását. Az igazi kérdés, mit csinál ezután Putyin elnök?

2022. szeptember 24., 20:27

Szerző:

Az orosz Állami Duma alsóháza szeptember 29-ére tűzte ki a most „népszavazást” tartó, oroszok által megszállt ukrajnai régiók befogadásáról szóló vitát - jelentette a Guardian. A szavazások, amelyeket katonákkal kísért hivatalnokok házról-házra járva folytatnak le, teljesen egyértelműen megjósolható kimenetelűek, szinte bizonyos, hogy azok az Oroszországhoz való csatlakozás kérelmezését eredményezik majd.

Az orosz Taszsz hírügynökség idézte Gyenyisz Pusilint, aki azt mondta, semmiféle új prioritást nem jelent az, ha hivatalosan is Oroszország részévé válnak. A menetrend szerint az alsóház már csütörtökön kész lehet a szavazással, és ugyanezen a napon  - moszkvai hírügynökségeknek nyilatkozó parlamenti források szerint - még a felsőházon is átverheti a javaslatot.

Ezek után a két kamara együttes ülése előtt Putyin pénteken jelentheti be az annexiót. Elemzők szerint az nem csupán a tömeges mobilizációnak ad honvédő-jogalapot, de arra is alkalmas, hogy az orosz elnök leszögezze, az elfoglalt területek elleni ukrán támadás Oroszország elleni támadás, amely ellen „minden eszközzel védekezhetnek”.

(Kiemelt kép: Az orosz Állami Duma épülete 2022. áprilisában. Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

14:21

Az orosz hadsereg legitim célpontjaivá válhatnak az ukrán hadsereg támogatására használt amerikai műholdak – jelentette ki Vlagyimir Jermakov, a külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökség által szerdán közölt interjújában.

Először ajándékokat és kocsikat ígértek az iráni válogatottnak cserébe azért, hogy ne csatlakozzanak a hónapok óta tartó, Mahsza Amini halálával kirobbanó iráni tüntetésekhez, ám miután november 21-én a játékosok nem énekelték el az iráni himnuszt az Anglia elleni mérkőzésükön, az iráni rezsim fenyegetni kezdte a válogatottat.