Dugin: Putyin Raszputyinja vagy habókos tudós?

Oroszországban eddig a Kreml ellenségei haltak meg merényletekben, az Alekszandr Dugin lányát megölő robbantás tehát új jelenség. De ki is Dugin, aki úgy lett a rendszer főideológusa, hogy soha nem lett része a rendszernek, és hogyan tudta úgy befolyásolni a putyinizmust, hogy azt sem tudni, találkozott-e valaha Putyinnal?

2022. augusztus 25., 11:59

Szerző:

A gyerekét elvesztő apa minden fájdalma és kétségbeesése látható a képeken, amelyeken a hatvanéves torzonborz férfi az égő terepjáró roncsait bámulja. Az erőszak Alekszandr Dugin egész életét végigkísérte, de eddig csak úgy, hogy lelkesen hirdette annak szükségességét. Minden írásában, megszólalásában a háborút mint megoldást propagálta, hol a Nyugat, hol az orosz liberálisok, és persze a legnagyobb sikerrel az ukránok ellen. Ám amikor váratlan fordulattal ő és családja vált célponttá, abban a pillanatban már nem csak a szakálla és haja emlékeztetett Dosztojevszkijre, hanem az egész tragédia is. A hajmeresztő dolgokat beszélő, excentrikus filozófus, aki provokatív könnyedséggel szónokol önfeláldozásról és szenvedésről, mintha egészen másvalaki lenne, mint a fejét fogó apa.

Duginban éppen az a lenyűgöző, hogy rengeteg arca van, és eldönthetetlen, mi a mítosz és mi a valóság, akár személyéről, akár befolyásáról legyen szó. Az őt legjobban ismerő nyugati újságíró, Charles Clover Fekete szél, fehér hó című, az új orosz nacionalizmus felemelkedéséről szóló könyvében idézi fel, hogyan találkozott negyedszázada először (aztán még rengetegszer) Duginnal, aki éppen akkor adta ki az orosz vezérkar akadémiájának segítségével könyvét, amelyben mi mást is javasolt volna, mint Ukrajna feldarabolását. Szóval, aki azt gondolja, hogy Dugin egy véreskezű őrült, annak itt Clover első benyomása: „vicces, könnyen megkedvelhető, menő fickó, az egyik legérdekesebb, legolvasottabb ember, akivel valaha találkoztam.”

És aki hajlamos saját magán és tézisein is nevetni. Így aztán egyik mondatában simán hangsúlyozza Oroszország – a harmadik Róma – csodálatos és különleges szerepét a világban, a másikban meg nevetve mondhatja, hogy „csak két valódi dolog van Oroszországban: az olaj és a lopás. Minden más színház.” 

Sztankóczy András írása teljes terjedelmében a 168 óra hetilapban olvasható.

(Alekszandr Dugin orosz filozófus lánya, Darja Dugina temetésén 2022. augusztus 23-án, Moszkvában. Fotó: Evgenii Bugubaev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.