Olajüzletek megkötésére használná a dubaji klímacsúcsot a házigazda

Külföldi partnerekkel történő üzletkötésre használná fel a klímacsúcsot a dubaji konferencia elnöke – nyilvánosságra került dokumentumok szerint.

2023. november 28., 12:34

Szerző:

Vádak középpontjába került az ENSZ dubaji klímacsúcsának (COP28) elnöke, a klímacsúcsnak csütörtöktől otthont adó Egyesült Arab Emírségek ipari és technológiai minisztere, Szultan Al Dzsaber, aki egyben az emírségek állami olajvállalata, az Adnoc vezérigazgatója is – írja az Euronews.

Meg nem nevezett körök azt sugallják, hogy

a klímacsúcsot Al Dzsaber az olajvállalat és külföldi partnerek közötti előnyös üzletek megkötésére használná fel.

Az erről kiszivárgott dokumentumok szerint Al Dzsaber legalább 27 külföldi kormánnyal készül tárgyalni a november 30-án kezdődő klímacsúcs előtt – Kínával például arról, hogy az Adnoc „hajlandó közösen értékelni a folyékony földgázra (LNG) vonatkozó nemzetközi lehetőségeket” Mozambikban, Kanadában és Ausztráliában.

A dokumentumok jó néhány további javasolt „megvitatandó témát” is tartalmaznak. A klímacsúcson résztvevő volt ír elnök, Mary Robinson aggodalmát fejezte ki a konferencia hitelességét ilyen módon aláásó ügyletek miatt.

„Nagyon aggasztó a helyzet, mert már korábban is volt szóbeszéd arról, hogy a klímacsúcs elnöksége egy kicsit kompromittálódott, most pedig minden még bonyolultabb lett. Nincs időnk egy rossz klímacsúcsra, mert kifutunk az időből. A lehető legnagyobbat kell előrelépnünk" – fogalmazott Robinson.

 

 

A klímacsúcs dubaji szervezőcsapata elutasította az összeférhetetlenségről szóló vádakat, és közölte, hogy Al Dzsaber kizárólag a „remélhetően ambiciózus és eredményes” konferenciára fókuszál.

(Kiemelt képünk: A 2016. április 10-én készült általános képen a Burdzs Kalifa (C), a világ legmagasabb tornya Dubaj égboltján. Fotó: MARWAN NAAMANI / AFP)