Drónszerelő üzemre mértek csapást Harkivban az orosz hadijelentés szerint

Csapást mért az orosz hadsereg egy Harkiv város közelében működő repülőipari vállalatra, amelyben Tu-141-es (Sztrizs) típusú drónokat javítottak és teszteltek – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

2023. április 23., 17:32

Szerző:

A tábornok szerint találat érte az ukrán fegyveres erők 58. gépesített lövészdandárja egyik zászlóaljának vezetési és megfigyelőpontját a donyecki régióban lévő Szerebrjanka közelében. A megsemmisített urán katonai célpontok között sorolt fel egyebek között még két lőszerraktárt, és beszámolt arról is, hogy a tüzérség és a légierő által támogatott orosz rohamegységek Bahmut nyugati részén két háztömböt foglaltak el. 

Az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét Konasenkov mintegy 550 főre becsülte, akik közül mintegy kétszázan a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. Kupjanszk környékén a hadijelentés szerint négy ukrán diverzáns- és felderítő csoportot számoltak fel. 

Vlagyimir Szaldo, a nagyrészt orosz megszállás alá került Herszon megye megbízott kormányzója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva hazugságnak nevezte azt az állítást, amely szerint az ukrán erők hídfőállást létesítettek a Dnyeper bal partján. 

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást. Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója azt közölte, hogy ukrán területről a nap folyamán két ízben tűz alá vették Murom községet, ahol lakóépületekben anyagi kár keletkezett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy nő áll az utcán, miközben fekete füst száll fel a katonai repülőtérről a Harkiv melletti Csugujevben 2022. február 24-én. Fotó: Aris Messinis / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.