Drónokkal mentik az állatokat a lávafolyam mellől La-Palma szigetén

A folyékony kőzet már útban a tenger felé.

2021. október 22., 19:34

Szerző:

A vulkáni lávafolyam miatt fogságban esett állatokat mentenek drónok segítségével La Palma szigetén. 

A spanyolországi La Palma szigeten, La Laguna térségében újabb falvakat fenyeget a láva, mely az állatokat sem kíméli. A speciális alakulatok drónokkal próbálják megmenteni őket – írja a hirado.hu.

 A helyi sajtó az illetékes hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy a mintegy 1270 Celsius-fokos folyékony kőzet útban a tenger felé vészesen megközelített egy települést, a láva több száz házat és épületet semmisíthet meg, közte a falu régi templomát és a helyi iskolát is. A természeti katasztrófa az állatokat sem kíméli. A speciális egységek eddig drónokkal szállítottak ételt a láva csapdájában rekedt kutyáknak. A napokban zöld utat kaptak a mentésre, de eddig nem jártak sikerrel.

„A drón öt méter magasan repül a föld felett, a kutyáknak ki kell jönniük, amikor meglátják, mert már hozzászoktak ahhoz, hogy etetik őket”

– mondta a mentést koordináló cég vezetője.

A kezelőnek négy perce van arra, hogy a kutyát a hálóhoz csalja és biztonságos helyre repítse a lávafolyam felett. Nemrég egy sérült macskát mentettek ki, amelynek légzési nehézségei voltak, a gyors kezelésnek köszönhetően azonban sikerült megmenteni.

 

(Kiemelt képünk: El Paso, 2021. szeptember 23. Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 23-án. Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.