Drónnal postáznak küldeményeket a skóciai Orkney-szigeteken

A brit Royal Mail ezzel az intézkedéssel szeretné javítani szolgáltatásait Graemsay és Hoy szigeteken, ahol az időjárási és földrajzi viszonyok miatt rendszeresek voltak a fennakadások. Ez az első ilyen jellegű – rendszeres – postaforgalom Nagy-Britanniában.

2023. augusztus 1., 17:40

Szerző:

Mostantól a leveleket és csomagokat a Nagy-Britannia északi részén található szigetcsoport második legnagyobb településéből, Stromnessből a Skyports Drone Services vállalat segítségével fogják szállítani a két délebbre fekvő szigetre, ahol azok már a megszokott kézbesítési módon jutnak el a címzettekig.

Alistair Carmichael parlamenti képviselő, akinek választókerülete a szigetcsoporton van, hangsúlyozta a Royal Mail szerepét abban, hogy a terület ne szigetelődjön el az Egyesült Királyság többi részétől.

„Mindent ki kell próbálnunk, hogy javítani tudjunk a szolgáltatásokon, különösen, ami a nehezen megközelíthető térségeket illeti” – mondta Carmichael.

A drónok egyelőre három hónapig fognak repülni, a szolgáltatás tartós bevezetését ezután veszik fontolóra. A Royal Mail közölte, hogy a pilóta nélküli repülőeszközökkel a posta munkatársait védi, hiszen a küldeményeket a jövőben veszély nélkül mozgathatják a kikötők között.

Az első drónos csomagküldő szolgáltatást Reykjavíkban vezették be 2017-ben. A kis drónok egyenesen házhoz szállítják a szigetország fővárosában a megrendelt ételeket és egyéb csomagokat. Nagy-Britanniában a Boots patikalánc küldött először drónnal gyógyszereket 2022-ben a dél-angliai Thorney-szigetről a Wight-szigetre.

(Kiemelt kép: kilátás az Orkney-szigetre. Fotó: Hinrich Baesemann / dpa Picture-Alliance via AFP)