Kihallgatja az ügyészség Donald Trumpot

New York-i főügyész hivatalának ügyvédei várhatóan szerdán hallgatják ki Donald Trump korábbi amerikai elnököt vállalatával, a Trump Organization pénzügyeivel kapcsolatban.

2022. augusztus 10., 15:52

Szerző:

A New York-i főügyész ügyvédjei szerdán hallgatják Donald Trump volt elnököt – írja a CNN. A kérdés az, hogy a Trump Organization félrevezette-e a hitelezőket, a biztosítókat és az adóhatóságokat azzal, hogy megtévesztő pénzügyi kimutatásokat adott át nekik. Azt egyelőre nem tudni, hogy Trump válaszol-e, vagy érvényesíteni fogja a törvény által biztosított jogát, és nem válaszol majd a kérdésekre a zárt ajtók mögötti tanúvallomás során.

Trump szerint boszorkányüldözés zajlik a cége ellen

„Nagyszerű társaságomat és engem is minden oldalról támadnak” – fogalmazott, majd banánköztársaságnak nevezte az országot.

Trump több tanácsadója is azt tanácsolta, hogy a volt elnök válaszoljon a kérdésekre, mert korábban eskü alatt vallott a pénzügyi kimutatásairól. Ezzel szemben mások óva intették ettől mondván: „ne adjon válaszokat a lehetséges jogi következmények miatt”.

Ahogyan arról mi is írtunk, helyi idő szerint kedd este derült ki, hogy a képviselőház szakbizottsága megkaphatja Trump adóbevallását. Ez az ítélet pedig nem sokkal azután született meg, hogy az FBI emberei bejelentés nélküli házkutatást tartottak a korábbi elnök floridai otthonában, ahol – hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint – még az elnökségi idejéből származó iratokat kerestek.

(Kiemelt fotó: Donald Trump. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis)