Hajmeresztő dolgokat írt könyvében Trumpról, nekiestek az egykori nemzetbiztonsági főtanácsadónak

2020. június 19., 09:50

Szerző:

John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó azt állítja megjelenés előtt álló könyvében, hogy Donald Trump amerikai elnök arra kérte kínai hivatali partnerét, Hszi Csin-pinget egy zárt ajtók mögötti tárgyaláson 2019 júniusában, hogy segítsen neki újraválasztatásában: az amerikai farmerek megnyeréséhez Kína vásároljon az Egyesült Államoktól mezőgazdasági termékeket. A könyvből szerdán részleteket jelentetett meg több napilap.

Bolton, akit Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztett, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben,

lesújtó fehér házi kulisszatitkokat oszt meg a könyvben,

amely a legújabb terv szerint június 23-án jelenik meg. Az igazságügyi minisztérium azonban kedden beperelte Boltont, hogy késleltesse a megjelenést, amíg a nemzetbiztonsági tanács be nem fejezi a kézirat titokügyi ellenőrzését, mert az - a tárca álláspontja szerint - eredeti formájában "kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának". A minisztérium szerdán sürgősségi kérelemmel egészítette ki a keresetet a washingtoni szövetségi bíróságon, és már pénteken tárgyalást szeretne. Azzal is vádolja a kormány a volt tanácsadót, hogy információinak nyilvánosságra hozatalával megsérti a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

A könyvből már januárban jelentetett meg részleteket a The New York Times című lap, szerdán pedig újabb részletek jelentek meg ebben is, valamint a The Wall Street Journalben. Ezenkívül Bolton adott egy tévéinterjút könyvéről, és ezt vasárnap sugározza az ABC. Pedig Ellen Knight, a nemzetbiztonsági tanács információbiztonságért felelős igazgatója korábban azt mondta: a könyv csak akkor publikálható, ha törlik a benne szereplő titkos és szigorúan titkos információkat. Leszögezte, hogy a titkos információkat semmilyen más formában - például interjúban vagy szenátusi meghallgatás során - nem lehet nyilvánosságra hozni.

Bolton ügyvédje azt állítja: szakértők segítségével már minden titkos információt töröltek a kéziratból.

A The New York Timesban megjelent egyik részlet szerint

az elnök személyesen mondta Boltonnak, hogy addig nem folyósítják Ukrajnának a kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg Kijev nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egykori alelnök és a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ukrajnai üzleti ügyeiben.

Trump tagadja, hogy ilyen történt volna.

Donald Trump és John Bolton.

Ami az amerikai mezőgazdasági áruk Kína általi vásárlását illeti, Bolton megállapítja könyvében:az elnök számára a saját politikai érdek összekeveredik a nemzetivel. De Trumpnak voltak más tisztességtelen lépései is, például a török Halkbankkal vagy a ZTE kínai technológiai céggel kapcsolatban - állítja. Bolton szerint az elnök számára "az igazságszolgáltatás akadályoztatása életmódbeli kérdés". Ezenkívül felsorol olyan eseteket, amelyek arra utalnak, hogy

Trumpnak mint elnöknek meglehetősen hiányosak az ismeretei a világról, és ezáltal nevetségessé teszi magát más politikusok előtt.

Beszámol egy olyan esetről is, amikor

állítólag az elnök arra biztatta Hszi Csin-pinget, hogy folytassa az internálótáborok (a szerző szóhasználatában koncentrációs táborok) építtetését a Kínában kisebbségben élő muzulmánok, így például az ujgurok számára, mert "ez a helyes".

Ennek a történetnek a nyilvánosságra kerülése a sajtóban egy napra esett azzal, hogy Trump aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a külügyminisztérium szankcionálja azokat a kínai tisztségviselőket, akik visszaéléseket követnek el az ujgurok ellen. A törvénytervezetet májusban szavazta meg szinte egyhangúlag a kongresszus két háza. Éppen szerdán történt az is, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Hawaii-on tárgyalt kínai hivatali kollégájával, Jang Csie-csivel.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó állításai veszítenek a hitelükből amiatt, hogy nem volt hajlandó tanúskodni az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán.

Vannak, akik szerint azért nem tanúskodott, mert információit a szenzációnak szánt könyvére tartogatta. Bolton csak egy a sok ember közül, aki közel állt az elnökhöz, majd könyvet írt, amelyben támadta őt, viszont a volt nemzetbiztonsági tanácsadó ismerte meg legjobban az amerikai külpolitika alakításának folyamatát.

John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó hazugságokat terjeszt,

és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle - írja helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Bolton emlékirataiból megjelent részletekre reagálva.

Az igazságügyi minisztérium azonban kedden beperelte Boltont, hogy késleltesse a megjelenést, amíg a nemzetbiztonsági tanács be nem fejezi a kézirat titokügyi ellenőrzését, mert az - a tárca álláspontja szerint - eredeti formájában "kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának". A minisztérium szerdán sürgősségi kérelemmel egészítette ki a keresetet a washingtoni szövetségi bíróságon, és már pénteken tárgyalást szeretne. Azzal is vádolja a kormány a volt tanácsadót, hogy információinak nyilvánosságra hozatalával megsérti a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

Bolton csütörtökön arra kérte a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy utasítsa el az igazságügyi minisztérium keresetét, mert megalapozatlannak tartja. Ügyvédei szerint a memoár megjelenésének akadályoztatása sajnálatos ürügyként szolgál arra, hogy elfedjék azokat a határozott politikai erőfeszítéseket, amelyekkel el akarják fojtani Bolton szólásszabadsághoz fűződő jogát.