Diplomáciai közeledés Oroszország és a tálibok között

Akkreditálták az afganisztáni tálibok egyik diplomatáját Moszkvában – ismertette szombaton a dél-ázsiai országban hatalomra került radikális iszlamisták külügyminisztériuma.

2022. április 10., 06:35

Szerző:

A tájékoztatás szerint a moszkvai nagykövetséget hivatalosan is átadták számukra, míg a korábbi afgán nagykövet megbízatása lejárt.

Jelenleg Dzsamal Garval ügyvivő képviseli Afganisztán diplomáciai érdekeit az orosz fővárosban.

A dpa az Interfax hírügynökségre felidézte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter március 31-én megerősítette a tálibok egyik diplomatájának akkreditálását. A világon eddig egyetlen ország sem ismerte el a 2021 augusztusának közepén, az Egyesült Államok és szövetségesei csapatkivonása nyomán Afganisztánban hatalomra került tálibok uralmát, amely az ázsiai ország gazdasági, valamint emberi jogi helyzetének romlását idézte elő.

(Kiemelt képünk: Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek az afganisztáni fővárostól, Kabultól délre fekvő Kandahárban 2021. augusztus 15-én. Ezen a napon a kormányerők ellen küzdő tálib harcosok bejutottak Kabul külterületeire, az afgán elnök pedig elmenekült az országból. MTI/EPA)

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.