"Deutsch nem ismeri a fair playt"

Nem győzte meg a néppárti politikusi családtagjait a bocsánatkérő levél.

2020. december 8., 12:23

Szerző:

Nem győzte meg Deutsch Tamás bocsánatkérése az Európai Parlament néppárti (EPP) képviselőit, legalább akiket az Index megkérdezett, nem elégedettek. Vladimír Bilčík szlovák néppárti EP-képviselő például arról beszélt, támogatja Deutsch Tamás kizárását, amiről a közeljövőben dönthetnek. Emlékezetes, Deutsch azt mondta, Manfred Weber mondata a jogállamisági mechanizmusról - akinek nincs mit rejtegetnie, nem kell félnie tőle - volt a Gestapo és az ÁVH jelmondata is. Deutsch később bocsánatkérő levelet írt Manfred Weber frakcióvezetőnek, igaz, inkább magyarázkodik. De előtte Deutsch kizárásáért az osztrák Othmar Karas néppárti képviselő elkezdett aláírásokat gyűjteni.  

A cseh Michaela Šojdrová sem enyhült meg, szerinte Deutschot a gyűlöletbeszéd vezérelte. "Ezért aztán egy bocsánatkérés nem megoldás. Vissza kellene vonnia korábbi nyilatkozatát, és ha erre nem hajlandó, akkor vagy le kell mondania a pártban betöltött tisztségéről, vagy a képviselőcsoportnak kell őt kizárnia." Dennis Radtke német néppárti képviselő arról beszélt, Deutsch nem ismeri a fair playt, és nem ez volt az első elszólása. Szerinte a Fidesznek is távoznia kellene az EPP-ből, mert amit csinál, köszönőviszonyban sincs a kereszténydemokráciával, mondja a CDU-párttag képviselő. Mert a sajtószabadság korlátozása vagy a kormányközeli emberek antiszemita megnyilvánulásai nem férnek bele. 2021 januárjától, amikor már új elnöke lesz a CDU-nak, szigorúbb viszony veheti kezdetét a két párt kapcsolatában.  

Amit, mármint a néppárt és a Fidesz viszonyát most egyébként épp Orbán próbál új alapokra helyezni, lazítani.

 

 

2021. március 5., 17:11

A szlovák kormányfő szerint Szijjártó Szlovákia barátja, nem érti, miért terjesztik róla a politikusok az ellenkezőjét. A szlovák külügyérnek viszont nem tetszik a beavatkozás.